Информаторът на Световната антидопингова агенция (WADA) Григор Родченков даде интервю за американската телевизия CBS, в което подробно разказа за руската държавна система за допингиране на спортисти. Бившият шеф на Московската антидопингова лаборатория разкри, че животът му е заплашван и затова се е наложило да промени външността си (как изглеждаше Родченков преди промяната може да видите на снимката вдясно).

„Има информация, че животът ми е в опасност. Затова взехме необходимите мерки. В моята родина мнозина искат смъртта ми. Въобще там убиват много хора. Дали Владимир Путин би искал да замълча? Да! Неговите врагове умират дори на територията на САЩ. Постоянно ме заплашваха. Дори искаха да дам фалшиви показания срещу сестра ми. Твърдяха, че в противен случай ще ме хвърлят в затвора. По това време бях близо до самоубийство“, разказа Родченков.

„Сигурен съм, че Путин знаеше за държавната система за допингиране в спорта. Министърът на спорта Виталий Мутко му докладваше за всичко. Двамата са се запознали още през 90-те години в Санкт Петербург. Самият Мутко ми е разказвал, че Путин постоянно се е интересувал за подготовката за Сочи 2014, има ли проблеми и има ли нужда от допълнителна помощ“, призна информаторът на WADA.

Той обяви и бройката на златните медали, спечелени от допингирани руски спортисти в Сочи и нарече гении хората от специалните части, които са успели да подменят запечатаните тестове за забранени стимуланти. Както е известно, Русия спечели 11 златни отличия на олимпийските игри през 2014 г.

„Пет медала бяха спечелени с допипг. В биатлона, ски-бягането, бобслея и скелетона. С нечестни победи се сдобиха скиорът Александър Легков, скелетонистът Александър Третяков и бобслеистът Александър Зубков. С допинг беше спечелена и мъжката щафета в биатлона, в която се състезаваха Алексей Волков, Дмитрий Малишко, Евгений Устюгов и Антон Шипулин.

„През вратата беше невъзможно да се проникне в помещението, в което се съхраняваха допинг пробите. Имаше камери от двете страни. Дори да пипнеш вратата беше невъзможно, тъй като веднага се включваха алармените системи. Официално Евгений Блохин се водеше водопроводчик, но истинската му роля беше почистването на пробите. В стената имаше дупка, която свързваше охранявата зона на сградата с неохраняваната. Тази дупка беше замаскирана, а през нея се правеха всички машинации. Експертите от специалните части намериха начин, с който да се подменят пробите. Тези хора са гении. Аз лично никога не съм виждал как се прави това. Постоянно се правеше един и същи фокус със запечатаните проби. Мошеничеството беше в промишлени мащаби“, завърши бившият шеф на Московската антидопингова лаборатория.