Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева даде мнение за официалната Фейсбук страница след турнира в Норвегия. На него спечелихме общо 12 медала.

„Много съм доволна от първото състезание за 2018 година. Участието на националния ни отбор - девойки в Норвегия беше много важна проверка за моментното състояние на състезателките ни. Силвия Стойнева и нейният екип вложиха много труд и усилия в подготовката на петте гимнастички. Българският отбор ярко се отличаваше със своите композиции и различен и интересен стил на всяка гимнастичка. Все още периодът е твърде ранен и състезателките допускаха грешки и в изпълнението, и в трудностите с тяло. Считам, че независимо от грешките, това беше прекрасна възможност състезатели и треньори да сверят часовниците си и да са наясно какво още трябва да се промени по отношение на новия правилник и според препоръките на чуждестранните съдии“, каза Илиана Раева.

„Състезанието е проведено със съдийстване по новия правилник и това, което ясно се видя, е, че вече комисията за изпълнение и артистичност ще има голямо влияние при определяне на крайната оценка. Това е прекрасна възможност и добрата новина за художествената гимнастика. Разбира се, това ще изисква безупречно изпълнение и чистота при изиграванията с тяло и уред.

На това състезание ги нямаше нашите най-големи съперници от Русия, Беларус, Украйна и Израел, но тук бяха най-добрите гимнастички на Италия и Азербайджан. Разговарях със Силвия Стойнева и Николай Боев, които са много доволни и щастливи от представянето и многото спечелени медали, но са напълно наясно какво трябва да се подобри както в композициите, така и в работата.

По решение на Силвия Стойнева, за квалификацията в Москва за МОИ ще се готвят три състезателки - Елизабет, Анна и Таня. Двете, които ще бъдат в най-добра спортна форма преди състезанието, ще представят България в Москва. Вероника и Вая продължават уселената си подготовка за предстоящите международни турнири и Европейско първенство. Предстои им смяна на някои музики и нови елементи.

Момичетата са в много приповдигнато настроение от големия успех и са пределно мотивирани да работят. Това ме прави много щастлива и съм сигурна, че още във вторник ще усетя “огъня” в националната база “ Раковски”. Те знаят, че нашите съперници са много силни и също като тях работят и искат да печелят медали, затова те не се предават пред трудните тренировки и желанието им е толкова силно за работа.

Галатея Герова и Марина Иванова също се прибират с медали. Желанието им да участват в това състезание беше огромно, въпреки че няма и два месеца откакто започнаха подготовка с националния отбор - жени, по настояване на Бранимира Маркова. Добър дебют, според класирането и медалите, но ни предстои още много, много работа с тях. Бих искала да кажа, че съм очарована от ентусиазма, с който двете работят в залата. Напредват всеки ден и вярвам, че скоро ще бъдат реална “заплаха” за националния отбор жени - индивидуално!

Българската художествена гимнастика направи отличен старт за 2018 година, но той вече е в историята. Сега е време за работа, работа и само много работа в тренировъчната зала! Друг път за златни медали няма!

Поздравявам Силвия Стойнева за големия успех, Филипа Филипова, Дарина Кирякова, Николай Боев, Бранимира Маркова, Юлия Байчева, съдията ни Росина Атанасова, директора на националните отбори Деспа Каталиева, балетните и танцови педагози за отличната работа!"