Президентът на българската федерация художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на страната ни на  европейското първенство по художествена гимнастика за девойки до 19-годишна възраст. Тя говори след постигнатото от Валерия Ватова четвърто място на лента.

"Станахме свидетели на една невероятна конкуренция и в индивидуалното, и при ансамблите. Четири дни имах възможност да се насладя на забележителното развитие на този красив спорт. Не съм предполагала, че едно такова състезание ще е толкова силно, с такъв адреналин и с толкова голям брой държави, които имат апетити за медали. Всички пуснаха състезателки, с които искаха да печелят медали и призови места", коментира Раева.

"България участва с 4 състезателки - всяка на един уред. Нямаше друга държава от претендентите за медали, които да участва с 4 състезателки. При много отговорен и обстоен анализ за получените оценки през сезона на международните състезания, контролни и държавно първенство на основните ни 4 състезателки, две от тях се откроиха с най-добри оценки".

"Моето мнение, както и на някои чуждестранни колеги беше, а и в момента моето е, че България има най-силния отбор при девойките след Русия. Децата допуснаха грешки, но специалистите могат да си направят извода, каква е силата им от получените оценки с грешки. Всички го видяха и на тренировките и на подиума. 

"И четирите ни момичета показаха силна, атрактивна и класна гимнастика. И четирите бяха подготвени за медал. Сбъркаха, но имаха само един шанс. А всичките им прекрасни съпернички от другите страни имаха най-малко по два шанса, по три, та и по четири. И въпреки това и те бъркаха, и те правиха грешки, защото все още тези състезатели са девойки и се учат да се състезават. Те взеха медали, но там, където успяха да го изиграят поради факта, че имаха възможност да играят повече съчетания". 

"При безгрешна игра имахме големи шансове за медал. Те го знаеха, усетиха го и на подиум тренировката. Чувстваха се прекрасно преди старта. Всичко тръгна прекрасно. Направиха всички сложни и трудни неща, но вързаха възел, смениха лента и останаха 9-ти". 

"На обръчи допуснаха грешка в началото, но съумяха да не пропуснат трудностите си и докрая играха смело и направиха всичко! Получиха много ниска оценка за трудност, което беше незаслужено".

"Благодаря ви, прекрасни мои момичета. Благодаря на невероятно трудолюбивите ми и отговорни треньори. Обичам ви и вярвам във вашето успешно бъдеще. Анализираме, отстраняваме грешките и продължаваме. Има върху какво да работим".

"Благодаря на родители и фенове за подкрепата, честито на медалистите за страхотната гимнастика. Благодаря на домакините за невероятното състезание, за невероятното отношение към България и нашата делегация през всичките дни. Благодаря на съдиите на съдийската маса, невероятно съдийство", завърши емоционално Раева.