Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Шахматната война, която се разрази покрай неочаквания талант на младия Борислав Иванов, продължава. Според родни гросмайстори той мами, използвайки едни от най-популярните шахматни компютърни програми.                                  
 
„Този човек вероятно участва в научно технически експеримент. Такова чудо не съм виждал. Ясно е, че има хора, които стоят зад гърба му и той е мошеник“, твърди един от родните ни гросмайстори Красимир Иванов.
 
Според него един от начините Боби Иванов да мами, е чрез имплантиране на лещи в окото.
 
 „Така той получава смс-и с информация за следващия ход, които му подсказват как и какво да играе“, твърди Красимир Иванов във „Всяка неделя“.
 
Той разговарял със свои колеги по света, които също били убедени, че Борислав Иванов мами по неизвестен досега начин. Ходовете, които  играел, показвали ниво с около 500 точки над това, на което в момента са световните шампиони по шахмат.
 
„Играх с него на турнир, който дори не беше от такова значение – наградният фонд бе едва 300 лева. Лицето му не изразяваше никаква емоция. Средно на един ход мислеше около 3 секунди. Такова нещо не съм виждал дори при Каспаров, Крамник или Карпов“, твърди Красимир Иванов.
 
Борислав Иванов е едва 25-годишен, когато като шахматист-аматьор има многобройни победи в България. Неговите успехи са отминавани от родните медии без особено внимание. Когато победните му ходове предизвикват скандал на престижен хърватски международен турнир, Борислав Иванов изведнъж привлича погледите.
 
В края на миналата година, за високорейтинговото състезание в Хърватия пристигат 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един любител – българинът.
 
Според рейтинга, той трябвало да бъде лесен противник, но започва да редува победа след победа. С изключение на един гросмайстор, надвива своите противници, което никак не се харесва на асовете в шаха. Всички го наблюдават подозрително, но по време на партиите не откриват нищо, което би могло да събуди съмнения.
 
Българският шахматист е претърсен основно на два пъти, проверяван е дори в ушите, спрени са преките предавания. Но без успех – не откриват нищо. Борислав продължава да прави един след друг верни ходове и остава в борбата за първото място, макар да има най-нисък рейтинг на турнира. На предпоследния кръг губи, но на последния печели от известен гросмайстор.
 
„След победата му над Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, казва един от арбитрите.
 
Когато оневиненият от самите организатори български шахматист се завръща в родината си, няма почти никакви отзиви за него, освен като жертва на скандал. Списание „Шпигел” веднага подхваща сюжета и разказва не за успеха, а за съмненията в измама. Заглавието, с което излиза е „Българин е мамил с помощта на скрита техника”./БЛИЦ