Тазгодишното издание на Витоша Летен Фест ще се проведе много скоро. Събитието се организира от Столична община и "София – Европейска столица на спорта". Фондацията инициира спортния празник преди 4 години. Витоша Летен Фест е насрочен за 27 юли (събота) на поляната пред хижа Момина скала, където по традиция се събират хиляди любители на планината, чистия въздух и активния начин на живот през почивните дни. Спортният празник включва състезания по планинско колоездене (7 и 20 км), планинско бягане (12 км), туристически поход (3,5 км), забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени сцени с възможности за много игри, забавления, томболи и награди. Тази година като допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей и спортно катерене, осигурени от „Мачирски спорт“. 

Единствено всички участници в колоездачното състезание от Витоша Летен Фест 2019 ще могат безплатно да се насладят на супер бонус с новият предизвикал глобален интерес байк-филм на Anthill Films - "Return to Earth", който пристига в София. Наред с това, призьорите във отделните спортове ще се радват на супер премии и награди в отделните възрастови групи. 

„Отново приканваме столичани и гостите на града на един истински празник в планината, сред природата и чистия въздух. Желанието на Столична община е да предоставя повече възможности за активен живот сред зеленината на Витоша“, каза Анатоли Илиев, орг. секретар на „София – Европейска столица на спорта“ и член на Изпълнителния борд на ACES EUROPE.

„Благодаря на "София – Европейска столица на спорта" и на Общината, за ресурса и вниманието, което отделят за колоездачния спорт“, каза президентът на новоучредената Българска федерация колоездене Драгомир Кузов, член на Техническия комитет на Международния колоездачен съюз (МКС). 

„Преди няколко дни поставихме едно ново начало и се надявам то да обедини всички свързани с велосипедния спорт у нас за едно по-добро бъдеще. Това е голяма отговорност, но и възможност да върнем българския колоездачен спорт на европейската и на световната сцени. Вече имахме няколко разговора с отговорни фактори и мисля, че скоро може да превърнем Пловдив с прекрасното съоръжение в един сателитен регионален център на МКС. Възнамеряваме да организираме и Европейско първенство категория Елит. Най-важното е да дадем възможност на децата, на младите да се развиват и да имат повече шансове за изяви, каквато е и Витоша летен фест“, каза още Кузов.   

„Както винаги участниците в Летния фест на 27 юли са освободени от стартови такси, а организаторите отново са предвидили безплатен транспорт, рейсовете тръгват от нац. стадион „Васил Левски“ от 7.30 ч., а за извозване на велосипедите ще има специален автобус,“ каза спортният директор Даниел Дуков, който даде подробности за трасетата и регламентът. 

На срещата с медиите бяха и двама от най-добрите и прогресиращи състезатели по колоездене. „Искам да благодаря на Столична община за това, че организира и подпомага толкова много състезания в нашия спорт, това е много важно особено за младите привърженици на колоезденето,“ каза Александър Алексиев, който преди месец постави уникален рекорд, като в Обиколката на Витоша стана първият изминал 100-те км с велосипед под 4 часа. Благодарност за многото активности и състезания, организирани от „София – Европейска столица“ на спорта отправи и балканската шампионка Ивана Тонкова. 

Талантливите състезатели получиха подарък - ранички от "София - Европейска столица на спорта", връчени им от Анатоли Илиев с пожелания за успех и много бъдещи победи.

За доброто настроение на 27 юли пред х. Момина скала ще се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Костов, лауреатът на международни конкурси е подготвил най-доброто от репертоара си. Ще има много групи с изпълнения на народни танци, свои песни подготвят за представяне и членовете на прочутата група за планинарски песни „Йодлерите“. В празника ще се включат представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“.

ДИСЦИПЛИНИ:
- Състезание по планинско бягане – старт в 11.00 ч. по 12 км трасе „Кумата“ 
- Състезание по планинско колоездене - старт в 11.15 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“ 
- Туристически поход – начало 11.25 ч. по 3.5 км трасе „Обичам Витоша“ около 2 часа 

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ: За бягане и колоездене: юноши и девойки (16-18 г.), мъже и жени (19-40 г.); ветерани мъже и жени (40+); За похода: Без ограничения

ТРАСЕ: По предложен от организаторите маршрут за различните дисциплини по спортове.
 
ПОДКРЕПИТЕЛНИ ПУНКТОВЕ: Ще има два подкрепителни пункта – един по трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа Еделвайс.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Всички участници се състезават по свое желание и на собствена отговорност, за което попълват декларация при регистрацията си on-line. Участниците се задължават да се движат по маркировката и да спазват Закона за движение по пътищата, преди, по време и след състезанието. Състезателите да носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с очила, ръкавици и наколенки. Препоръчително е да си направят предварително застраховки.

СТАРТОВА ТАКСА: Участниците са освободени от стартови такси.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ: Класиралите се на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско бягане ще получат медали плюс материални награди и ще си разделят награден фонд от 5600 лева, разпределен както следва: за мъже и жени - по 400 лв. за шампионите, по 250 лв. за вицешампионите и по 150 лв. за спечелилите бронз; за юноши и девойки и за ветерани мъже и жени – по 150 лв. за шампионите, по 100 лв. за вицешампионите и по 50 лв. за наредилите се на трето място. Всеки участник в бягането и колоезденето ще получи подарък шал-комин. Участниците в туристическия поход ще получат сувенир на събитието. 

Подробности и регистрация - ТУК!