Голям допинг скандал разтърси художествената гимнастика. Рускинята Александра Семьонова изгърмя за две години заради употреба на забранени вещества, а санкцията влиза в сила от 12 ноември миналата година. Тя е световната шампионка с руския ансамбъл на 3 топки и 2 ленти от 2014 година и двукратна европейска шампионка от същата година.

21-годишната грация отрича да е вземала умишлено забранени препарати, а от руска антидопингова агенция не уточняват с какво вещество конкретно е била заловена гинастичката.

Winbet - победата е емоция! (18+)

 "В действията ми няма умисъл или небрежност. Категорично не приемам допинг и напълно съдействах на разследването. Според мен забранените вещества са попаднали в организма ми от хапчета за кръвно налягане", сподели Семьонова. Тя все още не е решила дали да обжалва пред Арбитражния спортен съд в Лозана.

Това не е първи допинг скандал в руската художествена гимнастика. Преди 18 години с фуросемид, вещество за изчистване на анаболни стероиди, бяха хванати Алина Кабаева и Ирина Чащина, които изтърпяха наказание от една година.