Двукратната шампионка от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес в спортната акробатика Мариела Костадинова от две седмици тренира с нов партньор. Досегашният й такъв в смесената двойка Панайот Димитров (18 г.) преди месец е прекратил състезателната си кариера. Това съобщи специално за БНР Недко Костадинов – генерален секретар на Българската федерация по акробатика. 

Новото попълнение в двойката е Теодор Великов от Горна Оряховица, който преди няколко години беше част от вида четворка.

Припомняме, че Мариела и Панайот спечелиха първото издание на анкетата на БЛИЦ "Спортист на България до 18 години за 2018-а".

„В продължение на няколко месеца имахме проблеми с момчето от смесената двойка, с Панайот. Той реши да се откаже. Бяха проведени многократни разговори с него и то в продължение на два - три месеца. Въпреки усилията които положихме – аз, управителния съвет на федерацията, личните му треньори, старши треньора на националния отбор Панайот реши да се откаже, като изтъкна лични причини и ние се съобразихме с това.

Намерихме решение на проблема. Намерихме момче, което е достоен заместник на Панайот. Казва се Теодор Великов. Роден е в Горна Оряховица. Беше студент в София, живее в София и от две седмици тренира с Мариела. Теодор е момче с много големи качества. Беше прекратил кариерата си, като последно игра в четворка. Сега има много голямо желание. Разбират се идеално с Мариела.

Сега започваме от нулата, защото едно партньорство се гради много години. Естествено каквото можем да запазим от старите хореографии, от старите упражнения ще го направим. Не трябва да забравяме и факта, че те тази година влизат във възраст – мъже и жени. Това усложнява допълнително нашата задача“, обясни Недко Костадинов пред БНР.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Първото по-голямо изпитание за новият тандем ще е европейското първенство за мъже и жени в Израел през октомври.

„Федерацията подкрепя и останалите видове, които ще играят на европейското първенство – тройката на Ботевград, женската двойка от Бургас. Последното държавно първенство ще е контролно за определяне на състава на шампионата на Стария континент“, разясни генералният секретар на централата.

На 28 юни в Беларус България ще защити кандидатурата си за домакинството на европейско първенство. Успоредно с това ръководството на федерацията изготвя проект за домакинство на кръг от световната купа догодина в Бургас.