С много илюстрации и разкази Фотоалбумът „От Чепеларе до Нагано“ припомня незабравимите емоции от онзи 9 февруари 1998 г., когато България спечели първо и единствено засега олимпийско злато в зимните спортове.

Книгата с автор Станимир Симеонов бе представена в Музея на спорта в присъствието на президента на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов, кмета на Чепеларе Славка Чакърова, изтъкнати спортисти, журналисти и др. В центъра на вниманието бе шампионката Екатерина Дафовска, която не скри вълнението си, като благодари на автора и неговия екип.

В краткото си слово главният уредник на Музея Катя Иванова изтъкна значението на постигнатото от българката по време на Олимпийските игри в Нагано и образно представи мястото на Дафовска в съкровищницата на българските спортни триумфи.

Присъстващите споделиха спомени и преживявания, свързани със спечеления от Катя златен медал в дисциплината 15 км биатлон. Очевидци разказаха в детайли какво точно се случи в този незабравим снежен ден по пистите и на стрелбището в местността Нозава-Онсен, както и за бурните, незабравими мигове на неописуема радост веднага след българския триумф в центъра на далечно Нагано.

Изданието представя уникални снимки, които за първи път се показват пред широката публика, наред с факсимилета и фотосвидетелства от незабравимия успех на „Екатерина Велика“, както бе наречена след триумфа си състезателка от Чепеларе. Събрани са интервюта с родителите на Катя, с нейни близки и съграждани, с хората, които тогава са отразявали всенародните празненства при пристигането на Дафовска като олимпийска шампионка в България.

Официалната презентация на книгата е насрочена за 9 февруари, когато в Чепеларе предстоят масови чествания на 20-годишнината от един от най-великите мигове в историята на българския спорт.