Първият европеец, печелил Купата на императора в сумото, днес навършва 36 г.

Това е българинът Калоян Махлянов, по-известен в страната на изгряващото слънце като Котоошу (Европейската арфа).

Махлянов завоюва победата през май 2008 г., като това далеч не е единственото впечатляващо постижение в неговата кариера.

Той се състезава в периода 2003 г. - 2014 г., като за това време записва 68 участия в официални турнири (башо) и 537 победи от 864 схватки.

Махлянов е първият европеец и едва петият чужденец, който достига ранг озеки (голям шампион). Той дели четвъртото място с още няколко сумисти за най-кратък период, в който е достигнал до най-горната дивизия на този спорт.

Котоошу също така е на четвърта позиция сред сумистите, започвали най-много турнири с ранг озеки – 47. Махлянов неизменно започва турнирите с този ранг в периода януари 2006 – ноември 2013 г.

През януари 2014 г. Котоошу получи японско гражданство, което бе задължително изискване, за да стане национален треньор и преподавател по сумо в Япония.

 

На следващия турнир през март същата година Котоошу обяви отказването си от спорта, а след като се сдоби с треньорски лиценз под името Наруто, стана треньор в школата Садогатаке, където тренираше.

През април 2017 г. той отвори собствена школа по сумо на име Наруто в Токио.

През май 2009 г. Котоошу обяви годежа си с 29-годишната Асако Андо. Двамата сключиха брак през февруари 2010 г. в Токио, като на сватбата присъстваха около 600 гости, сред които и йокозуна Хакухо.

Първото дете на семейството се роди през ноември 2011 г.

Заради добрия си външен вид Котоошу бе наричан Дейвид Бекъм на сумото в Япония.