Смолянският исполин Величко Чолаков ни напусна по-рано тази сутрин едва на 35-години. Европейският шампион и бронзов медалист от Олимпиадата в Атина 2004 година си отиде, оставяйки половинката си Гергана и две деца – син, Алекс на 8 години и дъщичка Красияна на 5 годинки.

За последно Величко, който приятелите му наричаха Железния или Мечката, се грижеше за децата в спортния клуб по вдигане на тежести „Родопа“. Още преди няколко години той оглави клуба, поемайки щафетата от дългогодишния си личен треньор Костадин Грозданов. А клубът се превръща в един от най-добрите сред подрастващите. В началото на тази година възпитаниците му обраха медалите на проведено състезание в Смолян. Буквално прегазиха конкуренцията.

Освен с щангите, Величко искаше да стане и полицай. Учеше във Варненския свободен университет, а на 2 септември му предстоеше държавен изпит по специалността „Защита на националната сигурност“.

Величко влязъл за сефте в залата за вдигане на тежести на 12 г. Преди това пробвал твърде различни видове спорт - футбол, ски, плуване. Семейството му е от Неделинско. И спортът не им е чужд - баща му Алекси е тренирал хвърляне на гюле.

Един от прякорите на Величко е Железния. “Подходящо”, коментирал самият Арнолд Шварценегер при среща с родния исполин в Охайо през 2006 г. Бившият губернатор на Калифорния и екшън актьор покани Величко да участва в турнир на най-силните мъже в света от различни спортове. Смолянският богатир изтласкал 228 кг, което е с 1 кг повече от половинвековния рекорд на щата Охайо. Шварценегер се възхитил от българския Big Man и се снимал с него за спомен.

Със сигурност най-лошият спомен от щангите е допинг скандалът от 2008 година. Малко преди Олимпиадата в Пекин целият ни отбор е отстранен, а той е наказан за четири години. Малко след това се ражда синът му Алекси, а след това и дъщеря му Красияна. Именно това му помага да мине по-лесно през трудния период. Постепенно Величко започва да се занимава с дребен бизнес – първо отваря магазин заедно със съгражданката си и също щангистка Милка Манева.

След това се занимава с внос на автомобили втора употреба. Накрая се завръща в щангите и подписва договор да се състезава за Азербайджан. Въпреки че е сред фаворитите за отличие в Лондон 2012 година проблем го вади от състезанието часове преди това. Българинът заминава с проблем със зъб и висока температура. Въпреки това стиска зъби и започва да тренира в Лондон, за да се подготви, но удря тежко лявата си китка и не успя да започне турнира.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Екипът на Агенция БЛИЦ изказва искрени съболезнования на близките, роднините и приятелите на Величко Чолаков

Националният отбор на България с треньор Пламен Аспарухов. На снимката до него е Величко Чолаков. Отляво на Пламен Аспарухов е Георги Марков, на снимката са още Севдалин Минчев, Дамян Дамянов, Илиан Илиев. Долу в средата е Златан Ванев, а точно над него е Алан Цагаев.