Повече от 500 участника се включиха в петото издание на Плевенския маратон. Състезанието за пореден път затвърди името си Маратон на приятелството, привличайки стотици бегачи от 13 държави, разположени на три континента - Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Румъния, Испания, Франция, Германия, Македония, Холандия, Норвегия, Швейцария и, разбира се, България.

Най-бързите състезатели в отделните дисциплини (класически маратон - 42,195 км, полумаратон - 21,1 км, щафета -2 х 10 км, 3-километров градски крос „Аз мога!“ и детски маратон в три възрастови групи) бяха наградени на специална церемония на сцената на градския площад, като освен награди от партньорите на събитието, получиха и общ награден фонд на стойност 7000 лева.

На първо място в маратонската дистанция се класира Димчо Мицов, който измина разстоянието от 42,2 км за 2:36:07 ч. Димчо беше победител в маратона и през 2016 г., а в миналогодишното издание се класира втори. Негов подгласник тази година стана Мирослав Спасов, известен с прякора "Белия кениец" - 2:47:01 ч., а трети се класира британецът Нейтън Флеър (2:58:29). 

При дамите първа в маратона е Радосвета Симеонова (2:54:15 ч.), постигайки трето най-добро време в общото класиране. След нея през финала премина Таня Димитрова (3:10:30 ч.), за която това е втори пореден сребърен медал от Плевен. Трета е Виолета Тотева (3:22:41).

В 21,1-километровата полумаратонска дистанция първи се класира Иво Балабанов (1:11:50), следван от Деян Атанасов (1:13:54) и Ивайло Вълев (1:19:21). При дамите в полумаратона първа стана Диляна Минкина. Възпитаничката на Цветелина Кирилова пресече финала за 1:20:55 ч.

Топ 3 допълниха демонстриращата отлична форма столичанка Симона Неделчева (1:30:04) (на снимката вдясно) и Анастасия Пейчева (1:30:10).

Освен участници от различни държави, в събитието се включиха и хора с различен опит в бягането и на разнообразни възрасти – от 4 до 82 години. Най-възрастен беше състезаващият се в 3-километровия безплатен крос бай Христо, а на дългите дистанции – 71-годишен швейцарец, който успя да покрие дистанцията от 21,1 км. 

За пореден път в маратона се включи и друг ветеран - 67-годишната Бойка Арсова, която отново измина 42,2 км по трасето в Плевен.

Една от най-атрактивните дисциплини тази година отново беше щафетата на 2 по 10 км. Най-бързият отбор в нея беше на Иво Илиев и Кристиян Великов. На второ място се класира тандемът Кенан Сали и Георги Любенов, а на трето - Емил Борисов и Милен Йорданов. Пълното класиране в основните дисциплини - ТУК

Тазгодишното издание на Маратон Плевен, освен богата палитра от участници, предложи и подобрения и новости, които направиха изживяването на състезателите и техните близки още по-приятно. „Винаги се опитваме да чуваме мнението на състезателите, на нашите гости, да подобряваме събитието, да го надграждаме. Тази година, например, имахме червен килим за финиширащите. Изключително важно за нас е, че участват и все повече деца – те са бъдещите маратонци. Привлякохме и много хора в по-напреднала възраст, т.нар. ветерани, за които осигурихме не само безплатна регистрация, но и допълнителен награден фонд. Това са все малки неща, които мотивират все повече хора“, коментира основният организатор на събитието Станислав Георгиев.Toп 3 при мъжете в 42-километровата дистанция: