Бившият алпиец Никола Чонгаров преследва олимпийска квота в дисциплина, в която до момента не сме имали представител. Чонги, както всички го знаят, имаше 23-то място на Игрите в Сочи през 2014 година, където носи българското знаме на церемонията по закриването на Игрите. След 2-годишна пауза пловдивчанинът реши да се завърне по снежните писти в друга дисциплина - ски крос.

От 2016-а насам Чонгаров преследва олимпийската си мечта - да се класира и на Игрите в Пьончан. 28-годишният ентусиаст, макар да е без шансове за медал, постоянно демонстрира колко силно желае да участва на Олимпиадата. 

Отдавна Чонги стартира атрактивна кампания с китарата си за набиране на средства за подготовка. И докато преследва бленуваната олимпийска мечта, свири с групата си "Чонги енд дъ Смоукърс" в пловдивските клубове.

Финансирането от федерацията за този нов спорт е недостатъчно. За да пести пари, няма треньор и дори пропътува 2600 километра с колата си до Швеция, за да участва в поредните стартове от Световната купа. На квалификацията в Идре преди дни Чонги завърши на 55-то място. Бившият национал по ски алпийски дисциплини не успя да намери място сред първите 32, които се класираха за финалите. 

За Чонгаров това беше шести старт за Световната купа от началото на декември 2017 година. 

"Не успях да се представя подобаващо в стартовете в Идре, Швеция. Трасето беше много технично и специфично и не можах да генерирам достатъчно скорост във важните участъци. Останах 57-ми и 55-ти в квалификациите. Все пак натрупах опит и даже имах активна родна агитка на финала! Oстана още един старт преди Олимпиадата - на 19 януари в Канада", написа Чонгаров във "Фейсбук".

 



Чонги вече е в Канада: