Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник - Чо Ою (8188 метра), е много вероятно да не поеме към Еверест, както първоначално беше планирал. Сливналията обясни пред БЛИЦ, че трагедията с Боян Петров е на път да го разубеди да поеме към Покрива на света за трети път, след като два пъти вече го покори.

"Много жалко за Боян! Голяма трагедия, но така е при нас - знаем, че винаги може да се случи нещо и сме до там! След това, което стана, обмислям да отложа атаката на Еверест. Качих Чо Ою без кислород и без шерп. Сам пренасях багажа си от около 30 килограма, който разпределях по лагерите. Страшно трудно ми беше, но успях. И следващата ми цел е да кача и Еверест без чужда помощ и без кислород", сподели Скатов пред БЛИЦ от град Тингри, където събира сили от няколко дни.

"По принцип планирам в петък да се отправя към Еверест, но не знам... може и да се откажа. В четвъртък трябва да стане ясно какво ще става. Другото, което ме спира е, че изключително много затегнаха мерките за сигурност след случилото се с Боян. Не искат да ме пускат на Еверест без шерп. Правят го от гледна точка на сигурността, искат да се подсигурят. За шерпата обаче се плаща доста - около 6 хиляди долара, а аз толкова пари нямам в себе си... На Еверест всички се качват с шерп и с кислород. На година има по едва два-три случая като моя - да го качиш без кислород и без шерп. По принцип той им носи бутилките и останалия багаж. При нормално качване на Еверест на всеки алпинист са му нужни шест бутилки кислород, като всяка от тях тежи 3 килограма. Работата на шерпа е да ги носи и разпределя по лагерите. Към момента има два варианта, но е по-вероятно да не тръгна... или по-точно казано: да не ми позволят да тръгна!", съобщи Атанас Скатов.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ