Изпълняващият длъжността президент на Българската федерация по шахмат - Иван Генов и представителите на Управителния съвет на организацията - Васил Антонов и Николай Йорданов, дадоха специална пресконференция в "Пресклуб България", на която хвърлиха известна яснота върху настоящата ситуация в един от най-успешните спортове в страната ни.

Тримата се разграничиха от действията на бившия шеф на централата ни и на Европейския шахматен съюз - Силвио Данаилов, заявявайки в прав текст, че се надяват спортът ни да спре да страда заради своеволията на един-единствен човек.

Както е известно, Министерството на младежта и спорта започва цялостна проверка на финансирането и проведените състезания от Българска федерация по шахмат за периода 2011 - 2014 г., по време на ръководството на Силвио Данаилов.

Причината за проверката е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана от 22 май 2017 г.

"Искам да кажа съвсем открито, че се надявам един от най-успешните ни спортове да не бъде погубен заради действията на един-единствен човек. Разберете, не е честно. Аз и всички хора, които са тук днес с мен, работим във всеки един момент, във всяка една минута за доброто и за бъдещето на шахмата ни. И когато реномето ни се валя в калта, срещу имената на състезателите ни по време на състезанията в чужбина вместо българския флаг има празно място, а и биваме подигравани от редица свои конкуренти в спорта, няма как да сме доволни.

Аз не съм юрист. Не мога да кажа дали Силвио Данаилов лично носи отговорност за хаоса в шахмата ни, но ме разберете - болно ми е, на всички нас, за това, което става в момента.

Да, безкрайно неприятно ми е, че всички страдаме и днес трябва да се обясняваме, заради нещо което е извършил или не е извършил определен човек", заяви г-н Генов пред редактор на ТОПСПОРТ.

"Не може поради личната вражда между Силвио Данаилов - бивш президент на Европейския шахматен съюз и настоящия управник на организацията, да сме всички обвинявани. Да се говори за нас в минало време и с отрицателен знак", допълни Генов.

"Не сме забравили, че сме обещали да изплатим дълга си към Министерството на младежта и спорта. Ще го направим. Помолихме министър Кралев за отсрочка и за двойно по-продължителен период за изплащане, за разсрочване на дълга си. Ако молбата ни бъде удовлетворена, обещаваме да изплатим всички 381 000 лева", потвърди управникът на шахмата ни.

Защо всички в шахмата ни да страдат заради една личност, изгубила разсъдъка си? Да, точно това казвам. За мен Силвио Данаилов е психично болен! Изгуби разсъдъка си. Повярвайте ми, допреди няколко години беше тотално различен човек. След проблемите във федерацията ни и след настъпилия хаос, той полудя”, допълни членът на Управителния съвет Харалампи Ванев.

„Знаете ли, че започна да подписва някакви неща от името на други хора? Обаждаше се на медии, казваше им някакви неща, едва ли не какво да пишат и какво не. Това нормално ли е? Не е! Искам да спасим заедно българския шахмат! Искам да сме заедно по пътя си, а не всеки да прави каквото си иска. Нека запазим реномето си и съхраним името си, за да не ставаме за смях пред Европа и света", призова Ванев.