Борислав Йорданов, който в началото на август постави колоездачен рекорд по маршрута "Ком-Емине", отнoво е на билото на Стара планина. Този път с него е още един рекордьор - Антония Григорова - дамата, която пробяга 600-километровата дистанция за 5 дни и 23 часа. 

Антония реши да подкрепи Борислав в новия му опит за рекорд. Малко повече от месец след като измина трасето с дължина над 600 км с велосипед и постави рекорд, Боби потегли отново от връх Ком към нос Емине. 

"След като успях да измина повече от 600 километра точно за 3 дни, 9 часа и 1 минута, разбрах, че всъщност мога да го направя и много по-бързо. Аз и екипът ми научихме много уроци от последното предизвикателство в Стара планина и нямахме търпение да се опитаме да се справим още по-добре. Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани", обясни Боби, стартирайки от връх Ком с цел да финишира на нос Емине на 13 септември преди обяд.  

Неговото предизвикателство, наречено "Велоносен поход", макар и да не беше обявявано предварително, отново получи широка подкрепа. По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, реши да се включи и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав като го придружи тичайки редом с него по ключовия участък от трасето. "В един разговор наскоро Боби ми каза - "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина в ролята на негов пейсър по маршрута", разказа Антония на връх Ботев.

Освен дамата-ултрабегач, опитът за рекорд на Борислав Йорданов решиха да подкрепят и някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях е триатлонистът Емил Стойнев, който е носител на историческия за България сребърен медал от Световното първенство по крос триатлон в Сардиния през 2015 г., като и призьор в много други международни състезания в различни дисциплини. Емил се включва като велосипедист в участъка от връх Ботев до Шипка. С подкрепа по маршрута се включва и Александър Алексиев от Мъглиж, който е един от най-успешните състезатели по планинско колоездене в България, както и Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход". Те, заедно с други опитни колоездачи, се включват за втори пореден път като подкрепящи Борислав пейсъри, които да му помогнат за постигането на нов рекорд.

Освен спортното постижение и подкрепата на колоездачната общност в страната, Борислав и екипът му имат и друга цел с това поредно предизвикателство - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според тях "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Ходът на предизвикателството може да се следи на фейсбук страницата "Велоносен поход", както и чрез линка за gps проследяване: https://goo.gl/FxdkqQ .