Скот Юрек е сред най-известните ултрамаратонци в цял свят. Американецът от полски произход беше за два дни в София по повод представянето на книгата му "Север" (издателство "Вакон", чиято покана прие да дойде в България). В нея Юрек описва (заедно със съпругата си Джени) невероятното си постижение - рекордът за най-бързо преминаване по Пътеката на Апалачите и нейните забележителни 3489 километра - за 46 дни, 8 часа и 10 минути. Бегачът на свръхдълги разстояния споделя, че това е най-тежкото предизвикателство в живота му до момента. 

45-годишният Юрек акостира за първи път в България, но няма да е изненада, ако не след дълго се върне, след като остана очарован от изключително топлото посрещане, както и впечатлен от Витоша.

"Страхотно е, че имате планина в непосредствена близост до града. Наслаждавайте й се и бягайте с кеф", обърна се Скот Юрек към десетките бегачи, с които направи 8-километров крос из Борисовата градина в четвъртък, след като беше поканен да гостува на клуб "Бегач". 

Преди това звездата посрещна изгрева на Витоша, където още по тъмно го заведе Кирил Николов - Дизела.

Часове по-рано известният бегач на свръхдълги разстояния Скот Юрек представи в кино "Люмиер" книгата си "Север" (към тази посока той избира да премине Пътеката на Апалачите, за да финишира на връх Катадин). Разказите му грабнаха стотиците присъстващи, които имаха възможност и да му задават въпроси. След това Юрек дълго време разписваше книгите на почитателите си, които извиха дълга опашка.

След като повече от две десетилетия Скот Юрек се състезава, тренира, изнася речи и пътува из цял свят за срещи с феновете си, той започва да усеща нуждата да открие нещо ново. Впуска се в едно невиждано предизвикателство, което ще го доведе до неизменно израстване като личност и като спортист – поставянето на нов рекорд за време по Пътеката на Апалачите. Когато тръгва през пролетта на 2015 г., Юрек очаква тежък терен, сурово време и неизбежни травми. Ще трябва да изминава по 80 километра на ден, всеки ден, за почти седем седмици. Той знае, че ще достигне пределите си, че удобството и почивката ще са рядкост, но не може да си представи физическата и емоционалната цена, които пътешествието ще изиска да плати, нито пък наградите, които ще му предостави. 

Този изумителен разказ за неумолимия дух и преобразяването на личността в името на една цел, ще вдъхнови и мотивира не само бегачите, но и всеки, който е готов да преследва мечтите си.

"Ако главната цел е да завърша пътеката за рекордно време, моята лична цел е да вдъхновя и други да опознаят природата и своите лични житейски стремежи", споделя опитният атлет.

За Скот Юрек:

Скот Юрек е един от най-великите бегачи на всички времена, с многобройни победи в „Спартатлон“ (245 км), „Хардрок“ (160 км), „Бадуотър“ (216 км) и Западни щати (160 км). „Нешънъл Джиографик“ го обявява за „приключенец на годината“, а „Спортс Илюстрейтид“ го нарежда сред 50-те спортисти в най-добра форма. Автор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Яж и тичай“, Юрек участва и в книгата „Родени да тичат“ и се появява на страниците на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“, „Уолстрийт Джърнъл“, „Тайм“ и „И Ес Пи Ен“. Скот Юрек се превръща в един от най-популярните и обичани ултрабегачи в света. Познат със забележителната си издръжливост и бързина, той завършва първи в почти всички елитни ултрамаратони. 

Скот е роден в Дълют, Минесота, на 26 октомври, 1973 г. Има трудно детство, докато и двамата му родители се борят с тежки здравословни проблеми. Спазва собствен хранителен режим, изготвен специално за нуждите на организма му и се храни изцяло с растителна храна. Започва да се храни здравословно, да спортува и да се обучава за кинезитерапевт, след като майка му се разболява от множествена склероза. „Когато имаш случай на хронично заболяване в семейството – ти или бягаш от мисълта, че можеш да влияеш на здравето си или правиш всичко, на което си способен, за да останеш здрав. Аз избрах второто.“  

Днес той живее в град Боулдър, Колорадо, заедно със съпругата си Джени и дъщеря им Рейвън. На 45 години се чувства в перфектно здраве и готов за нови предизвикателства. Казва за себе си, че се наслаждава на живота, опитва се бъде пример за останалите – за това „как можеш да остаряваш добре, ако водиш здравословен начин на живот, вместо да чакаш да грохнеш или да се разболееш.“