Добра новина от Турция дойде за легендата на световните щанги Наим Сюлейманоглу. Според информация на в. „Хюриет“ вече е одобрен донор за чернодробна трансплантация на Джобния Херкулес, която ще бъде извършена съвсем скоро.

Както е известно, 50-годишният бивш щангист е настанен в болница в Истанбул, където се намира под постоянно лекарско наблюдение заради чернодборна недостатъчност. Първоначално дори беше поставен в изкуствена кома.

Много хора изразиха желание да дарят част от черния си дроб, за да спасят живота на родения в кържалийското село Птичар бивш спортист. Сред тях бяха отсети 7-8 човека, от които лекарите определиха 3-4 подходящи за донори.

Още от самото начало един от кандидате да дари част от черния си дроб е братът на Наим Сюлейманоглу – Мухарем. Най-вероятно той е одобреният кандидат за донор. Подходящ се е оказал и човек от листата с доброволците.

Наим Сюлейманоглу беше подготвен за трансплантация още преди дни, но се появиха проблеми с единия му бъбрек и лекарите предпочетоха да изчакат подобрение на здравословното му състояние. Трикратният олимпийски шампион е подложен на лечение за подобряване на работата на органа.

След това на Сюлейманоглу бяха направени всички изследвания, които показаха, че той е готов за извършването на трансплантацията. Очаква се операцията да бъде извършена съвсем скоро. Състоянието на седемкратния световен шампион се следи под лупа и от турския президент Реджеп Ердоган, който изрази загриженост за състоянието на легендарния щангист и лично го посети в болницата.