Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска призна, че не може да обедини мъжкия отбор. В момента тимът се води от Николай Захаров и Борислав Панков, но един от лидерите Красимир Анев от години е в конфликт с първия и се готви отделно с треньора си Георги Фъртунов.

“Проблемът там е, че ако угодим на един, друг започва да се сърди. Ако бяхме сложили Фъртунов за треньор на мъжете, Владимир Илиев щеше да поиска да се готви отделно със Захаров. Пак нямаше всичко да е наред. Заради това предпочетохме да оставим нещата така, както са в момента”, коментира Дафовска в интервю за “Меридиан Мач”. Тя уточни, че предстои избор на помощник-треньор в щаба, както и че в отбора ще бъдат включени двама юноши - Кристиян Стоянов и Петър Велчев. 

“Това са хора, които трябва да влязат в големите стартове и да се очукат. Тази година има зимен младежки фестивал, на който те ще участват”, посочи Дафовска.

Лошата екипировка и най-вече некачествените ски се изтъкват като основна причина от биатлонистите са лошото им представяне на Олимпиадата в Пьонгчанг. Дафовска обясни, че проблемът може да се реши много лесно, а именно с редовно влизане в Топ 20 на големи състезания.

“Имам голям авторитет във фирмата, която ни снабдява със ски, защото навремето като състезател и аз я използвах. Заложила съм авторитета си, за да може в отбора ни всичко да е наред. Проблемът със ските е много прост. Компанията дава добрите си продукти на биатлонисти, които редовно попадат сред първите 20 на големи състезания. Няма как слаб състезател да получи добри ски. Това си е рекламна стратегия. Когато имахме добри класирания, и нашите състезатели се радваха на качествени продукти. Ако успеят следващия сезон да върнат позициите си, проблеми със ските няма да има”, обясни Дафовска.