Ултрамаратонецът Красимир Георгиев реши да се сблъска с поредно предизвикателство. Първият българин, финиширал в най-тежкото състезание в света - "Бадуотър" (216 километра в Долината на смъртта), ще прави нещо, което никой досега не е правил - 36 часа тичане по пътека! Георгиев изрично обясни пред БЛИЦ СПОРТ, че най-важната цел на събитието не е поставянето на рекорд, а благотворителна кауза - да бъдат събрани средства за деца, преборили раковите заболявания. Парите ще бъдат използвани за тренировъчен лагер на младите българчета, както и за покриване на разходи за участието им на световната олимпиада "Игри за победители" в Москва (световно състезание за деца, преборили рака). 

Първото в света непрекъснато бягане на пътека в рамките на 36 часа в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания ще се проведе на 19 и 20 януари. Георгиев, който неслучайно е сред най-големите мотиватори сред българите, се изправя пред предизвикателството в "Park Center Sofia". 

Успоредно до Краси ще бъде разположена втора пътека, на която всеки желаещ ще може да бяга, за да подкрепя каузата. За 100 метра бягане всеки участник дарява по 1 лев. Възможност за дистанционно участие има и чрез мобилното приложение "Страва".

"Когато стане дума за благотворителност сме свикнали да гледаме тъжни деца по телевизията, които молят за пари. Аз не харесвам този метод, не искам да бъде така. Предпочитам да направя нещо друго, нещо различно, нещо, което не е правено. И след като съм ултрамаратонец и мога да тичам, най-логичното е да е нещо свързано с бягането. Решихме да бъде тичане на пътека. Да, 36 часа е много, кой нормален би тичал толкова много. Но смятам, че така ще привлечем вниманието и повече хора ще се включат и ще подпомогнем каузата. Ако примерно бягам две обиколки в Борисовата градина, едва ли някой ще ми обърне внимание. А и какво всъщност са 36 часа да се лигавя на пътеката в сравнение с това, през което са преминали децата, докато преборят рака. Да, със сигурност ще ми бъде доста трудно, но съм готов да се изправя и пред това изпитание. Още повече щом е за подобна благородна кауза", обясни Краси Георгиев пред БЛИЦ СПОРТ.

"Много дечица са спечелили тежките си битки, след което отиват и се състезават. Знам редица примери. Едно дете, например, преборва рака, след което печели второ място на състезание. Трябва да им се помогне, заслужават го. Искаме да имат треньори и да бъдат на лагер преди Олимпиадата в Москва", каза ултрамаратонецът.

"До момента на пътека най-много съм тичал 8 часа. На 19 и 20 януари обаче ще са цели 36. Звучи чудовищно, нали? Вече проверих и в книгата за рекордите на Гинес, подобно нещо не е правено. Тук обаче рекордът не е важен, каузата е на първо място. Ще се мъча, ще си спукам д*пето, с извинение, но ще помогна на децата!", амбициран е Краси Георгиев.

"Каня всички на 19 януари в "Park Center Sofia". Желаещите могат да заповяда и също да бягат на пътеката, която ще бъде до моята", добави Краси Георгиев.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Организатори на събитието са Roobar, all6 - комуникационна агенция, Park Center Sofia и Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Подробности - ТУК!

За дарения по банков път и подкрепа за кампанията:
Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
IBAN: BG13FINV91501014721936
BIC: FINVBGSF
Първа Инвестиционна Банка АД
Основание за плащане: "36 часа"