Мария Гроздева празнува рожден ден днес. Достатъчно е да споменем, че легендата на стрелбата ни е двукратна олимпийска шампионка (Сидни 2000 и Атина 2004) и носителка на общо пет медала от олимпийски игри. Мария е най-успешният и титулуван български състезател на олимпийски игри. Участвала е на шест олимпиади. Има спортисти, които тренират цял живот и не успяват да стигнат дори веднъж до най-голямото и мащабно спортно състезание на планетата. А тя беше на шест, живот и здраве я чакаме за седма Олимпиада. 

Мария Гроздева има 9 европейски титли, притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Тя печели и златото на финала за Световната купа в Банкок в дисциплината малокалибрен пистолет от 25 метра.

Гроздева е определена за най-добър спортист на Балканите за 2004 година. Тя е удостоена със званието почетен гражданин на Атина. Мария Гроздева е Спортист №1 на България за 2004 година. 

Можем да изброяваме още успехи. И още спечелени медали. Текстът ще стане безкраен. Както са безкрайни нейните успехи. Все още като активен състезател, но от няколко години и като ръководител на Българския стрелкови съюз. Мария все още се бори с онези, които не я харесват и не искат тя да продължи да успява. Но въпреки тях и въпреки многото препятствия най-точната ръка на България все още поразява мишените. Тя не е от онези, които се оплаква, понасяла е толкова много удари (в един момент се стигна до наглостта и абсурда клубът й да бъде изключен от федерацията...), готова е да понесе още. Но работи и продължава да работи за българския спорт.

Защото спойконо можеше да си грабне куфарите и да замине, където си пожелае. Ако каже, че се маха от България, точно за пет минути ще я потърсят от такива дестинации, че... Богаташи със сигурност биха давали мило и драго, за да ползват опита й. Само че тя все още го преподава в България. За да може един ден, надяваме се съвсем скоро, да се гордеем с новата Мария Гроздева.

По случай празника министерството на спорта в лицето на министър Красен Кралев изпрати поздравителен адрес до Мария Гроздева.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Екипът на агенция БЛИЦ честити рождения ден на Мария Гроздева. Пожелаваме ти много здраве, късмет, щастие и още много успехи.

ЕТО ПЕТТЕ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛА НА МАРИЯ ГРОЗДЕВА. ЩЕ БЪДЕ ЧУДО, АКО НЯКОЙ В БЛИЗКИТЕ 100 ГОДИНИ Я НАСТИГНЕ...