Българският олимпийски комитет също излезе с официална позиция срещу предложените промени в Закона за хазарта. В последните дни има силна реакцията срещу предложенията за промени в закона, които ще поставят много спортни клубове и организации в страната на границата на финансов крах.

Ето какво пишат от БОК:

Българският олимпийски комитет е за трайно, съобразено с европейските практики и в полза на спорта и обществото законово решение за дейността на лицензираните букмейкъри, на операторите на хазартни и лотарийни игри в България.

Като едни от малкото спомоществователи на спорта у нас, въпросните оператори подпомагат с не малко средства пряко или косвено дейността на клубове, дружества, федерации, съюзи, комитети и индивидуални състезатели.

Благодарение на подобна помощ БОК и олимпийското движение у нас имат възможност да подпомагат откриването и развитието на млади спортни таланти, да организират турнири и младежки фестивали, да подкрепят финансово легендарни спортисти и треньори, донесли през годините слава и национално самочувствие на българина.

По този начин - с насърчаването на спортни таланти и подпомагането на олимпийски спортове - се допълват усилията на държавата да обезпечава достатъчно средства за развитието на спорта и олимпийското движение. В тази връзка ограничаването на рекламирането на традиционно свързани със спорта дейности е заплаха за нормалното съществуване на част от елитния спорт.

Вярваме, че дейността на лицензираните букмейкъри, на операторите на хазартни и лотарийни игри у нас ще продължи в полза на спорта, съобразно добрите европейски модели. Настояваме законодателите да осигурят точните и отговарящи на световните практики условия, за да може въпросните оператори да продължат да заделят средства за развитието на спорта в България.

Български олимпийски комитет