Бивши спортисти с увреден слух, които организираха протест-пародия в понеделник пред сградата на Министерството на младежта и спорта, се обявиха за олимпийски медалисти, претендирайки за пожизнени пенсии. Някои искат да получават по 5-6 хиляди лева месечно. БЛИЦ вече разкри за голямата измама, целяща да източи милиони от държавата. Узнахме и за няколко фрапантни случая, които нагледно показват за какво иде реч. Очевадно е, че протестът бе грозно скалъпена измама, от която определени хора целят да се облагодетелстват.  

Спортният министър Красен Кралев днес се срещна с част от спортистите и треньорите, включени в българския отбор за участие в предстоящите от 18 до 30 юли в Самсун (Турция) "Дефлимпикс" и им пожела успех. Сред присъстващите бе и председателят на Спортната федерация на глухите в България (СФГБ) Николай Николов. Оглавяваната от него федерация категорично се разграничава от исканията на самозванците, като признатите от МОК и закона спортисти от "Дефлимпикс" засвидетелстваха признателност към министър Кралев, който много им помага. През тази година ММС финансира подготовката и участието на спортисти с увреден слух на състезания с 550 000 лева.

Разбираемо е, че Спортната федерация на глухите в България (СФГБ) се разграничи - и физически, и писмено, от протеста на самозванците, искащи да ограбват държавата. 

Според отлично запознати източници на БЛИЦ, от Министерството на младежта и спорта е извършена проверка показва, че преди 2001 година, когато игрите „Дефлимпикс“ биват признати от МОК, Световните игри за глухи са се провеждали по пародиен начин. Справката доказва с цифри и факти, че претендиращите и считайки се за „олимпийски медалисти“ преди 2001 година са участвали в състезания от 3 до 5 души! През 1981 година Иван Любенов, състезател в борба свободен стил, става втори в състезание между едва четирима човека и претендира, че е олимпийски медалист и заслужава около 4000 лева месечно доживот.

Още по-фрапиращ е случаят на Любен Ангелов Янев, който става трети от общо трима състезатели в състезание по борба свободен стил в Букурещ през 1977 година. 

Тоньо Тонев претендира за 3588 лева всеки месец до живот на база на „победата“ му в състезание през 1969 година в Белград – той става втори от общо четирима състезатели по борба. 

„Художествената гимнастичка“ Пена Бешпарова-Влаховска става трета в състезание в Хелзинки през 1961 година. В състезанието участват три състезателки, от които тя става трета – на база на това си постижение тя иска доживотна месечна издържка от държавата в размер на 1008 лева.

Всеки сам може да си направи изводите...