Мнозина не бяха чували за Ивет Горанова допреди месеци. Усмихнатата каратистка от Плевен, която показа, че има огромен потенциал и всички сме убедени, че тепърва ще ни радва с успехите си. През ноември 18-годишната Горанова прикова вниманието на световното първенство за мъже и жени в Испания, където поднесе сензацията и спечели бронзов медал. Ивет впечатли с успешното си представяне в категория до 55 килограма "Кумите" на надпреварата, провела се в Мадрид. 

По-рано през годината тя има и пето място на Европейско първенство за жени (отборно), както и второ на Световна купа до 21 г. Заслужено Ивет е сред номинираните 15 родни таланти за най-добър спортист на България до 18 г. на 2018 година в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта. Гласуването стартира на 4 декември и ще продължи до 10 януари.

Успехът на Ивет в Испания е най-големият, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени и най-голям в историята на олимпийското карате в България. 18-годишната плевенчанка спечели първи медал за родината ни от световно първенство по олимпийско карате за мъже и жени. В спора за бронза Горанова победи Сара Ямада от Япония с 3:2 съдийски гласа, след като редовното време завърши 1:1. Toва беше шестата среща на нашето момиче на големия форум в Мадрид.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Със силното си представяне изключително борбената и амбициозна Ивет доказа, че е сред най-добрите в света. Специалистите неслучайно й предричат бляскаво бъдеще. 

"Това беше едно от най-трудните ми състезания, имах много труден жребий. Радостна съм за медала, но знаех, че можеше и малко по-добре. Можеше да играя финал без проблем. Но занапред ще имам още по-големи успехи", уверена е Ивет Горанова, която е състезател на карате клуб "Петромакс" (Плевен).

"Беше изключително световно първенство - 1117 състезатели от 140 държави. Зрелищни срещи, страхотна публика, впечатляващо. Имахме късмет, спечелихме бронзовото отличие съвсем заслужено", доволно отчете личният треньор на Ивет Горанова - Ангел Ленков, който в Мадрид беше в качеството си на помощник-треньор на националния отбор. 

След фурора на Световното Горанова се върна към ежедневието си от две тренировки на ден и уроците в 12 клас на спортното училище в Плевен. "Записвам се и на уроци по български и литература, за да се подготвя за матурата, защото искам да кандидатствам в Академията на МВР. Мечтата от дете ми е да стана полицайка", oбясни каратистката, която е спечелила множество първи места на състезания у нас и в чужбина. 

"Благодаря ти за това, което направи и тепърва ще правиш за спортната слава на България. Пожелавам ти да си здрава, да нямаш контузии и съм убеден, че ти предстоят още много победи", каза спортният министър Красен Кралев на Ивет, след като й връчи почетeн плакет на ММС. 

Горанова тренира карате от пети клас. През 2017 година тя беше обявена за Спортист на годината на Община Плевен. Ивет заслужи наградата, след като стана е европейска шампионка и световна вицешампионка (кат. до 59 кг) по карате при девойките (16-17 г.). 

Сега Горанова гледа смело към Олимпиадата в Токио 2020. Успех, Ивет! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ