Горяна Стоева е една от големите надежди на българския бокс, не само на мъжкия, а въобще. През тази година тя спечели сребърен медал на европейското първенство за младежи и девойки, остана на крачка от отличията на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Тези успехи заслужено я наредиха сред номинираните в анкетата за Спортист на България до 18 години за 2018 г., която се организира съвместно от БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта. Може да дадете своя глас в допитването – ТУК.

Горяна е амбициозен спортист и настоящите й успехи не я удовлетворяват. Родената в село Бориславци Стоева започва с модерни танци. Те обаче не я привличат и слага начало на авантюра с бойните спортове. Почва с карате, но след това се мести в кикбокса и осем години се занимава с този спорт и става двукратна световна и двукратна европейска шампионка.

От година ученичката в хасковската езикова гимназия тренира бокс и по думите й веднага е усетила, че това е нейната страст. Любопитното е, че преди осем години, когато още тренира карате, нейният треньор предрича, че Горяна Стоева на края ще стане боксьорка. В началото промяната от кикбокс към бокс е трудна и както сама признава е имало случай на боксова тренировка да вдигне крак, за да ритне съперничката.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Цялото семейство подкрепя изявите на Горяна Стоева на ринга, но най-големите фенове са бабата и дядото. Именно дядото е този, който я записва на кикбокс, тъй като е много запален по бойните спортове. Майката не разрешава да има втори боксьор в семейството, тъй като сестрата на Горяна също изявила желание да се качи на ринга. Брат й пък се занимава с лека атлетика. Горяна разполага и друг талант, освен спортния. Пее много хубаво и от малка участва в хор. Мечтата й за момента е да кандидатства в полицейската академия.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ