Сабльорката Йоана Илиева е едно от имената в българския спорт, за което вече се говори, но тенденциите сочат, че 17-годишната софиянка може да бъде сред звездите у нас. През тази година тя стана победителка в генералното класиране на Европейската купа за кадетки, спечели състезанията за Световната купа в Сочи и Ташкент за девойки до 20 г., а на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес зае пето място.

Това пък заслужено й отреди място сред номинираните за Спортист на България до 18 години за 2018 г. в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта. Може да дадете своя вот в гласуването – ТУК.

Спортният концерн ASICS и неговият представител в България Любо Ганев са официален партньор на анкетата.

На младежката олимпиадата в Аржентина Илиева беше първа в предварителната група с 3 победи и 1 загуба, след това нямаше съперничка на осминафиналите. На четвъртфинала българката отстъпи с 13:15 туша от унгарката Лиза Пущай, която беше победила в групата.

„Бях много разочарована от петото място на Младежките олимпийски игри. В групата победих унгарката, на четвъртфиналите знаех, че която от нас спечели, ще стане шампионка. Голямата ми амбиция непременно да спечеля медал ми изигра лоша шега. Но след мача говорихме с моя треньор Ивайло Воденов и осъзнах, че този мач не е най-решителният в моята кариера. Тази загуба ме мотивира много повече, станах психически по-издръжлива и това ми помогна да спечеля двете Световни купи. В Ташкент на полуфиналите победих европейската шампионка до 20 години Алина Михайлова. Това е най-важната ми победа досега. В Сочи пък играх само с рускини и победих 7 от участвалите в турнира 12 сабльорки от Русия. Спечелването на двете Световни купи за жени до 20 години ми дават повече самочувствие и увереност“, признава Илиева.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Надеждата на българската сабя започва да спортува като дете. С фехтовка се занимава от осемгодишна, а три години по-късно стартира с участието на състезания. Печели първия си златен медал като 13-годишна в Румъния и това я амбицира да продължи със спорта. Година по-рано е разочарована, тъй като печели квота за световно първенство, но заради възрастови ограничения не успява да участва. След успеха в Румъния идва триумф на републиканското първенство до 17 години, въпреки че е много по-малка. През 2015 година печели Балканското първенство в Сърбия.

„За мен фехтовката е игра, в която трябва да надлъжеш противника. Трябва да се надигравате и умствено, физически и психически. Авансът в резултата не може да гарантира победата. На една европейска купа в Лондон нарочно губех с шест точки, за да успокоя съперничката си, а след това обърнах. Това ми харесва, че до момента на последната точка не е сигурно, че ще спечелиш.“

Основната й опора по време на тренировки и състезания са нейните треньори. Личен наставник е Ивайло Воденов. Весела Шаламанова и Антонио Иванов също са част от екипа.

Самата тя признава, че българската фехтовка в момента е във възход и по-големи нации в този спорт в света са започнали да разузнават по-сериозно родните фехтовачи.

„Никой не очаква от българите да правят нещо по-голямо. Настройката срещу нас е, че не сме подготвени, но ние показахме на конкурентите, че грешат. Много хора бяха изненадани, но вече виждат как играем и ни обръщат внимание“

В момента е ученичка в 35 СОУ „Добри Войников“ и за момента успешно съчетава уроците, тренировките и печеленето на медалите. Твърди, че голямата й цел не е медал или купа, а да се усъвършенства във фехтовката.

Притежава необходимите психика, воля, талант и амбиция и най-доброто за нея тепърва предстои. Пожелаваме й да покори всички световни и олимпийски върхове във фехтовката, както и успех в анкетата за Спортист №1 на България до 18 години за 2018 г.

!!! Дайте своя глас за Спортист на България до 18 години за 2018 г. !!!