Христо Христов е определян за бъдещето на един от най-българските спортове – вдигането на тежести. През тази година 17-годишният щангист стана европейски шампион за юноши до 17 години и завърши на второ място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Това заслужено му отреди място в номинациите в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта за Спортист на България до 18 години за 2018 г. Може да дадете своя глас - ТУК.

Освен многобройните си отличия от състезания у нас, Христов има завоювани една световна и две европейски титли за кадети. През тази година младият щангист демонстрира най-добрата си форма, но имаше шанс България да остане без талантливия тежкоатлет. През пролетта баща му Димитър сподели, че има вероятност да потърси друга държава за сина си, ако Българската федерация по вдигане на тежести не плати прословутата глоба, която заплашваше да ни лиши от право на участие на международни състезания. Все пак до това не стигна, тъй като бяха събрани парите за санкцията.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Именно бащата Димитър е първият учител и кумир на Христо Христов във вдигането на тежести. По-малкият му брат Стефан също е щангист. Освен към спорта, двамата таланти споделят и обща страст към игрите на плейстейшън. Майка му не гледа състезанията от притеснения. През миналата година е разбрала, че Христо става световен шампион за кадети по реакцията на съпруга си, а тя по същото време е стояла на терасата.

Христо Христов признава, че освен баща си има само още идол в щангите. Това е покойният вече Величко Чолаков: „Голяма личност и състезател. Няма човек, от изявите на когото да съм се амбицирал повече. Виждали сме се често по състезания и лагери, където идваше с негови състезатели. Говорили сме си доста, беше много добър човек. Неговата смърт е голяма загуба. Продължава да е идол за мен.“

Младият щангист тренира по 7 часа на ден под ръководството на личния си треньор Живко Николов. Признава, че дори и почивката между тренировките прекарва в залата и се прибира у дома едва вечерта. Вдигането на тежести е единственият спорт, към който проявява интерес. Предпочита да гледа народни танци, с които се занимава приятелката му.

Най-голямата гордост на Христо Христов е отличието от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. По собствените му думи медалът от Олимпиада е по-ценен от световна титла. В аржентинската столица младият варненец направи двубой от 379 кг и остана само на един килограм след иранеца Алиреза Юсефи. В изхвърлянето Христов беше първи със 173 кг, но иранецът изтласка 218 кг срещу 206 на българина. Това предреши спора за златното отличие.

Едно е ясно: бъдещето на българските щанги изглежда ще легне върху мускулите и плещите на Христо Христов. Талантът вече показа, че може да се справя с напрежението. Твърди, че го мотивира да вложи всичко от себе си. Пожелаваме му успех и дано успее да разгърне още повече големия си спортен потенциал.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ