Едмонд Назарян е само на 16 години, но вече е напълно наясно колко тежко е да носи такава знаменита фамилия. Все пак баща му Армен е двукратен олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион.

Въпреки това Едмонд вече има с какво да се похвали. Има над спечелени над 60 медали и живо доказателство, че кръвта вода не става. Само през тази година стана европейски шампион за кадети на шампионата в Скопие. Окичи се с бронз от световното първенство в своята възрастова група. Взе бронзово отличие и на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Това заслужено му донесе номинация за „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“ в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта. Гласуването продължава до 10 януари. Може да дадете своя глас в допитването – ТУК.

Гордият баща Армен Назарян признава, че синът му сам е пожелал да започне с борбата. Самият той е бил изненадан, тъй като преди това Едмонд се е занимавал с футбол, гимнастика и плуване. Двамата успяват да се наложат и над съпротивата и на майката Инга, която била против големият й син да наследи баща си на тепиха.

Едмонд започва с борбата 10-годишен. Запалва се покрай многото записи със схватките на баща му, които гледа у дома. Така се стига до първите крачки в залата и на тепиха. Харесва му и младият Назарян продължава да се бори. Започва със свободния стил, но след това се мести в класическата борба, където баща му е истинска легенда.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Не се предава. Не обича да губи. Борбата без загубата не може да ти осигури победата. Можеш да загубиш на тренировка, на някаква игра. Трябва да мислиш, че една загуба е крачка напред. Вярвам, че той ще спечели златен олимпийски медал. Едмонд е много смел. Ще се радвам един ден да ме надмине, защото борбата не е лесен спорт. Харесва ми, че той притежава богат арсенал в себе си, има много оръжия", признава гордият баща Армен Назарян.

Непримиримостта в характера на Едмонд Назарян е предадена не само наследствено от баща му, но и от името. Младият борец е кръстен на Едмонд Дантес – героят на Александър Дюма-баща от романа „Граф Монте Кристо“. Надеждата на българската борба признава, че спортът му е помогнал и в училище. Откакто тренира е подобрил оценките си, а училището му не е от най-лесните. Все пак в него изучава три чужди езика.

Едмонд признава, че голямата му е цел е олимпийската титла. Вече има всички признаци, че това не е непостижимо. Пожелаваме му успех и дано успее да се окичи със златото още на летните игри в Токио през 2020 година.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ