България ще участва с трима мъже и две жени на започващото във вторник  Световно първенство по вдигане на тежести, съобщава www.wfbulgaria.com.  Шампионатът е в Анахайм, САЩ от 28 ноември до 5 декември и ще бъде в  същата зала, в която през 1984 г. се състоя турнирът по щанги от  Олимпийските игри в Лос Анжелис. И тогава половината свят не участва, но  поради бойкот на Източния блок, начело със Съветския съюз. Сега също  редица от водещите в този спорт пропускат първенството заради допинг наказания и пълна неразбория около повторни тестове години по-късно.

„Не искам да  нагнетяваме предварително напрежение сред нашите състезатели. Проведохме  добра подготовка, дано няма контузии и дано всеки съумее да даде  максимума точно когато трябва. Искам отново да благодаря на личните  треньорите и наставниците по места, като настоявам да изпишете имената  им, защото те вършат апостолска дейност по центровете,“ заяви преди  заминаването старши треньорът Иван Иванов.

Българите заминават в събота, 25 ноември с полет през Истанбул. На  шампионата в Анахайм ще участват 213 мъже и 159 жени. Часовата разлика  със София е 10 ч., тъй че състезанията са след полунощ или рано сутрин  българско време.