Бронзовият олимпийски медалист Явор Янакиев се връщат на тепиха. Световният шампион от 2007 година в класическия стил прекрати кариера през 2016-а, но сега ще премери сили на народни борби в Челопеч (27-28 юли). Асът ще стартира в категория до 90 кг.

Зрелищното шоу „Дивата сцена“ се прави за втора поредна година от общината, а фолклорната хореография е на ансамбъл „Българе“. Още в първото си издание, спектакълът предизвика фурор. Състезателите излизаха на тепиха под звуците на гайди, тъпани и зурли. А вокалите съответстваха на региона, който представлява съответният борец. Самите спортисти също бяха пременени в носии, с характерни мотиви за своя край. И както подобава на традициите бе обявен Шампион на шампионите. Титлата в абсолютна категория спечели бившият национал Димитър Кумчев, който пребори някогашния си съотборник Драгомир Стойчев. Героят заслужи и голямата награда 120-килограмово теле. Двамата отново са заявили участие и вероятният нов сблъсък между тях се очаква с голям интерес.

Дебют ще направят и жените. Сред участничките е и петкратната №1 в света по самбо Мария Оряшкова, която наскоро направи впечатляващо първи старт на Европейското в неолимпийските стилове борба. Тя спечели 6 медала, от които 4 златни.

Шоуто ще бъде в парк „Корминеш“ в Челопеч. А надпреварата ще е в три категории – до 70, до 90 и над 100 кг.

Събота, 28 юли
20.00 – 22,30 ч Народни борби, финали
Титулуване на победителите
22,30 ч Народно веселие