Тодор Димитров - Ел Капитан, с гордост развя българското знаме в Ню Йорк след невероятно постижение, влизайки в историята. Опитният ултрамаратонец завърши най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (близо 5000 километра!) за 51 дни, 17 часа, 8 минути и 38 секунди. Димитров стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието през 20-годишната му история, и се класира на 40-то място. 

Само 6 дни преди края 44-годишният Тодор беше на място, на което никой бегач не желае да бъде на този етап от състезанието. Преподавателят във Военната академия в София имаше изоставане от 32 мили или 51,5 км, но ето че влезе в надпревара с времето и волята и успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км! 

В едно от последните си интервюта Тодор казва „Когато приключа, се надявам да осъзная всичко, което се е случило.”. Очакваме го да се завърне на родината на 12 август, за да разкаже за подвига да бъде 44-ият в света, успял да изтича състезанието - едно доказателство за удивителната природа на човека, за неговия неограничен потенциал.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В своята реч зам. директорът на състезанието Сахишну Шчезиул поздравява Тодор Димитров с думите: „От името на Шри Чинмой маратон тим, на твоите почитатели от цял свят и особено от България, сърдечно те поздравяваме. Благодарим ти, че дойде и ни дари с присъствието си в това състезание и ти пожелаваме още много успехи.“

Тодор Димитров е вторият българин, изправил се пред този подвиг. Цветан Цеков - Шопан е успял да покрие дистанцията три пъти от осем опита - през 2005, 2006 и 2018 година, 3100 мили (4988.96 км) – с най-добър резултат от 50 дни 13 часа 48 минути (2006 г.), което е национален рекорд.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост.  Външните предизвикателства, пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дни без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки и бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км), обикалят трасето (тротоарът около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти. Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

"Премина през всички кръгове на ада, включително остри болки от салмонела за три дни. Спеше по максимум 4 часа на ден за всички 51 дни! Тичаше всеки ден от 6:00 часа сутринта до 00:59 ч. вечер, като за целия ден имаше само 15 минути почивка. Той е седмият човек, завършил цялата дистанция за тази година. Браво! Поклон и респект!", написа във "Фейсбук" един от българите, живеещи в Ню Йорк и подкрепяли отблизо Тодор Димитров.

"Велико постижение! Ел Капитан за пореден път доказа на какво е способен. И само да добавя, че след финала е бягал още 11 км, за да ги закръгли на 5000", разказа един от най-близките му - Вихрен Иванов, който също е ултрамаратонец.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува” и „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Todor's Finish from Sri Chinmoy Marathon Team on Vimeo.

Повече за състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето. 

Кой е Тодор Димитров?

Тодор Димитров, известен с прякора Ел Капитан, a вече и Ел Великан, е завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително три шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул (Афганистан). Бивш национален рекордьор в бягането на 6 дни с пробягани 707 км, в момента втори в класацията. 

За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. То се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч. Рекордът за разстоянието е 40 дни, 9 часа, 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия). Националният рекорд на България е 50 дни, 13 часа, 48 минути и 57 секунди и е поставен от Шопан (Цветан Цеков; 2006 година).