2016 година беше белязана от редица скандали в родния спорт, част от които ще се помнят дълго и несъмнено оставят петно върху името на замесените в тях. Дори легендата Христо Стоичков попада в неприятната хроника. Замесени са и други известни имена, както и треньори, скандализирали с поведението си.

Върхът безспорно е случилото се със Силвия Дънекова. България не спечели злато на Олимпиадата в Рио де Жанейро, но се прочухме с първо място. Именно Дънекова стана първият спортист на олимпийските игри в Рио 2016, хванат с допинг.

БЛИЦ СПОРТ представя част от скандалите, разиграли се в последните 12 месеца:

Силвия Дънекова се издъни, Стела Енева също с допинг
На 12 август българската атлетка Силвия Дънекова стана първият спортист на олимпийските игри в Рио де Жанейро, хванат с допинг. Състезателката на 3000 метра с препятствия беше спипана със забранения препарат "хормон на растежа". Дънекова е била тествана два пъти в рамките на три дни. Първата й проба е взета на 30 юли и е била отрицателна. Два дни по-късно на 1 август е взета втора проба на състезателката. В нея е открит забраненият препарат еритропоетин, известен като хормон на растежа. След това чутовният гаф на Дънекова беше потвърден при отварянето на Б-пробата.



Една от най-титулуваните ни параолимпийки - Стела Енева, също даде положителна допинг проба (в началото на март). Тя беше хваната с анаболния стероид "Оксандролон" на 23 октомври миналата година, а малко след това участва на световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Доха (Катар), където спечели титлата на гюле с нов световен рекорд и сребро на диск. Медалите й бяха отнети, както и беше спряна от участие на Параолимпийските игри в Рио. Енева получи 4-годишно наказание.

Христо Стоичков вилнее
Камата отдавна е известен с буйния си нрав. Това лято той привлече вниманието в Правец, където омъжи малката си дъщеря Христина за хърватина Лука Белич. Сватбата обаче беше помрачена от грозната изцепка на Стоичков, който би фотограф, решил да прави папарашки снимки на събитието. Определено 2016 година за Стоичков беше пренаситена откъм емоции. Ицо празнува 50-годишен юбилей пред препълнения стадион "Васил Левски" с някои от най-големите звезди в световния футбол, след това омъжи дъщерите си, а накрая стана и дядо. Буйната му реакция срещу фотографа и "раздаването на правосъдие" обаче няма как да бъде забравено скоро.

Треньор, обвинен в блудство
Ученички обвиниха треньора си по джудо - Симеон Ценев, в Спортното училище в София, че е блудствал с тях. Оказва се, че блудствените действия срещу децата са продължавали с месеци, понякога и до година. Едно от момичетата твърди, че дори е било изнасилено. Ученичките са били изплашени и са се срамували да разкажат какво им се случва. Треньорът им пък ги заплашвал, че ако разкажат на някого, ще бъдат изключени от училище.

Непълнолетни футболисти в оргия
Видео с трима млади футболисти - двама от Локомотив (Пловдив), които участват в оргия с ученичка, се появи в интернет. На покъртителните кадри се вижда как тримата спортисти правят групов секс с руса девойка из коридорите на известен пловдивски хотел в жк "Тракия". От кадрите личи, че момичето е във видимо нетрезво състояние, като двама от младежите се забавляват с нея, а третият позира до тях. Ръководството на Локомотив (Пловдив) веднага изгони двамата юноши, замесени в оргията.

Любо Пенев не почете Туньо
Големият нападател продължава да се инати и да обръща гръб на другите ни легенди начело с Христо Стоичков. Странно защо Любо не отиде до Велико Търново през февруари, за да каже своето последно сбогом на Трифон Иванов. За решението си той понесе множество критики. След това племенникът на Димитър Пенев не се появи и на бенефиса на Камата.

Треньорка тероризира една от състезателките си
Скандални кадри как треньорка измъчва малка гимнастичка в бургаската зала "Младост" плъзнаха в интернет в началото на ноември. В шокиращото клипче ясно се вижда нечовешкото отношение на Елена Симеонова към една от възпитаничките й в местния клуб по художествена гимнастика "Олимпия". Треньорката крещи на детето "ма" и брутално го дърпа за двете уши, повдигайки го от земята.

Биха спортна журналистка в Бургас
Привърженикът на Нефтохимик Манол Петров удари спортната журналистка Стела Божидарова по време на тренировка на бургаския клуб. Репортерката е била съборена на земята и ритана в корема.

Люпко Петрович
Именитият сърбин скандално се изниза от стадион "Георги Аспарухов" само няколко часа преди домакински мач с Берое. Люпко шокира всички с решението си, че си тръгва и изостави "сините".

Дисквалифицираха боксовите ни национали от Световното
Невиждан гаф допусна треньорският щаб на националния отбор по бокс за младежи до 18 години. Заради безхаберието на треньорите Радослав Суслеков и Николай Николов, четиримата представители на България на световното първенство по бокс за младежи в Санкт Петербург бяха дисквалифицирани от участие. Наставниците на четиримата бойци, които трябваше да представят България на Мондиала в Санкт Петербург - Боян Асенов (категория до 52 кг), Кирил Русенов (56 кг), Евгени Начев (60 кг) и Октай Миджид (75 кг), не са завели младите боксьори до задължителния кантар преди срещите навреме и това е довело до дисквалификациите.

Николай Митов
Известният с прякора Жадното треньор тъкмо се гласеше да изведе футболистите на Ботев (Пловдив) за първо занимание след назначението си, когато гневни ултраси го атакуваха и го "посъветваха" да си обира крушите от Коматево. Собственикът на Ботев Румен Чандъров реши да доведе Митов за треньор, което не се хареса на запалянковците. В крайна сметка не само Митов, а и бизнесменът се оттегли от клуба, осъзнавайки колко претенциозни са феновете на Ботев. Сега Ники Митов отново работи при доста спокойна обстановка в Септември (София).
 
Борис Галчев и Павел Головодов
Вече бившият капитан на ЦСКА Борис Галчев си позволи да се изкаже остро срещу чужденците в клуба, което доведе до наказанието му, наложено от ръководството на "армейците". Големият талант на ЦСКА Павел Головодов също имаше проблем с шефовете си. Младокът беше наказан в продължение на малко повече от месец заради неспазване на режима и клубната дисциплина, но бързо си взе поука и отново започна да мисли единствено за футбола.

Младежки национали отстранени от отбора
Селекционерът Антони Здравков изгони от отбора двама от младежките ни национали. Часове след загубата от Дания с 0:3 в евроквалификация Радослав Цонев и Христо Попадийн си позволиха да напуснат самоволно лагера, за да може Ради да се види с брат си Борислав Цонев.