Легендарният Гари Каспаров, който беше задържан днес в сградата на районния съд в Хамовники в ход на акцията в подкрепа на пънк-групата "Пуси Райът", в най-скоро време ще бъде разпитан в рамките на проверка на заявлението за нападение над полицай. Това съобщи на агенция ИТАР-ТАСС самият бивш световен шампион по шахмат.

"Сега тук пристигна следовател от следствения комитет, ще има разпит във връзка със заявлението, че аз уж съм ухапал полицай", каза Каспаров.

Шахматистът категорично опроверга това обвинение. "Аз не съм виждал и очите на този полицай, а що се отнася до ухапването, то следва да се направи експертиза и да се изясни - може би го е ухапало куче", каза Каспаров.

Според думите на Каспаров, той самият е пострадал в момента на задържането и сега го боли гърба. Той съобщи, че в Хамовники е пристигнал неговият адвокат, в чието присъствие ще се проведе разпитът.

По-рано днес на журналисти в пресслужбата на Градското управление на МВР в Москва бе съобщено, че се готвят материали за следствения комитет за инцидента с Каспаров.

"Ние потвърждаваме, че един от сътрудниците на втори оперативен полк на Градското управление на МВР на Москва е бил ухапан от гражданина Каспаров при задържането му в сградата на Хамовническия съд", каза представител на Градското управление. Той отбеляза, че пострадалият е бил принуден да се обърне за помощ в медицинско учреждение, където му е поставена диагноза ухапване на меката тъкан на китката и на показалеца, контузия на надкостницата на лявата ръка.

"По дадения случай се събират материали, които ще бъдат предадени в подразделение на следствения комитет за вземане на процесуално решение", поясни представител на преслужбата.