Българският ансамбъл започна с феноменално представяне участието си на европейското първенство по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара, класирайки се за финала на пет обръча в неделя. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова получиха най-висока оценка за съчетанието си с пет обръча - 23.100 точки, от които 14.300 за трудност. Ансамбълът ни получава за първи път толкова висока оценка.

"Децата играха много силно. Много съм доволна, надявам се и утре да играят толкова добре. Ние работим винаги да сме по-добри, надяваме се да се получи и утре", заяви старши треньорката на тима Весела Димитрова минути след изиграването пред БНТ.

При ансамблите в Гуадалахара има многобой и финали на отделните уреди, а освен това и отборно заедно с девойките. Българките са първи във временното класиране за многобоя след първия уред, а на втора позиция след изпълненията с пет обръча е Русия с 22.500 точки. В класирането следват Италия с 21.800 точки, Украйна с 21.050, Испания с 19.200, Беларус с 18.750 и други. При ансамблите участват общо 19 отбора.

В отборното класиране (от девойки и ансамбъл жени) България е на второ място във временното второ място с 88.325 точки след Русия с 93.650 точки, а на трета позиция е Украйна с 86.225 точки. Четвърти е отборът на Италия, който има сбор от 85.800 точки. Именно тези четири отбора оформят най-силния поток Е, който утре ще стартира в 18.25 българско време с изпълненията на бухалки и ленти при девойките и съчетанието с 3 топки и две въжета при ансамблите.

След края на утрешния ден ще се знаят медалистите отборно, както и медалистите при ансамблите за многобоя на Европейското първенство, както и ще бъдат определени финалистите при ансамблите и финалистите при девойките на бухалки и лента.