Първата група български щангисти и старши треньорът Иван Иванов ще отпътуват за европейското първенство за мъже и жени в Букурещ в неделя, 25 март. Състезателите се събират на Аерогара София Терминал 2 в 8.00 ч. сутринта, а полетът е в 9.50 ч. Очаква се с наставника да тръгнат Даниела Пандова (до 48 кг), Мая Иванова и избраничката на наставника измежду Надежда Нгуен и Силвия Василева (до 53 кг), както и надеждите ни за медал при 62-килограмовите - Стилян Гроздев и Владимир Урумов.
 
Българските щангисти ще преследват три медала на европейското първенство по вдигане на тежести. Страната ни ще бъде представена от 12 състезатели, по 6 при жените и мъжете. Шампионатът започва в понеделник, 26 март, и ще продължи до края на седмицата.
 
Единствената въпросителна пред селекционера Иван Иванов е с 53-килограмовите при дамите. Там титулярка е Мая Иванова, а за второто място днес ще решат измежду Надежда Нгуен и Силвия Василева. Останалите ни участнички ще бъдат Даниела Пандова (48), Галя Шатова (63), Румяна Станчева (75) и Петя Стоименова (+90). Нито една от тях обаче не е претендент за отличие, като целта е да завършат в Топ 6 отборно, за да си осигурят финансиране от министерството на спорта и догодина. 
 
При мъжете двамата ни големи фаворити за медали Васил Господинов (до 105 кг) и Ивайло Иванчев (до 94 кг) имат травми и няма да пътуват за Румъния. Въпреки това Иванов има и други надежди за отличия.
 
Става въпрос за Георги Шиков (105), както и двамата ни състезатели при 62-килограмовите - Стилян Гроздев и Владимир Урумов. Те са дали заявки за влизане в тройката в своите категории. В Букурещ ще се състезават още Ангел Русев (56), Диан Минчев (69) и Юндер Бейтула (77).