Казват, че утрото е по-мъдро от вечерта. Но колкото и утрини да настъпят, черното няма как да стане бяло. И колкото повторения да се въртят на скандалните ситуации – също. ЦСКА беше почернен от съдийството в дербито с Левски. Джеси заслужаваше най-много жълта картон, но не и да бъде изгонен. А Паулиньо елегантно нокаутира Турицов преди автогола на Перейра.

Виновен при първото положение обаче не е само дебютантът Владимир Вълков, но и четвъртият съдия Ивайло Стоянов. Докато пловдивчанинът се чудеше какво да прави, Сватбата му подшушна на ушенце, че трябва да изгони Джеси. И младокът, нали е важно да се вслушва в това, което му говорят по-опитните, на секундата изпълни заповедта. Това обаче в никакъв случай не омаловажава вината му...

Освен заради съдиите ЦСКА загуби и поради две други причини. Разбира се, съдийството си остава водещият фактор, но нека споменем и останалите. Първо – малшансът с контузиите. „Червените” останаха без ляв бек за мача, след като и двамата основни играчи на този пост бяха контузени – Жеферсон и Лясков. За капак по време на двубоя травма получи Евандро, който със сигурност има място сред титулярите заради отличния си потенциал. А когато вече всичко беше загубено, контузия извади от терена и големия боец и капитан Николай Бодуров.
Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)
Има обаче и още нещо. Ръководството на ЦСКА трябваше да реагира адекватно след продажбата на Десподов и да му намери заместник навреме. За да може футболистът да се адаптира и да не влиза на пожар в битките. Трябваше да бъде взет и още един разиграващ халф. Такъв от сорта на Тиаго Родригес. Селекцията обаче се забави. Да, тези дни ЦСКА ще привлече играчи, но далеч по-добре щеше да бъде, ако това се бе случило преди двайсетина дни. Поне!

Вина не бива да търсим в Любослав Пенев. Любо може да е слаб ръководител, но е доказан треньор. Той обаче не разполага с достатъчно дълга резервна скамейка. Просто тази на ЦСКА в момента е повече от къса. Забележете само какви „зайци” бяха на нея – Борислав Будинов, Мартин  Смоленски и Йоан Бауренски. Добавяме и младока Иван Турицов. Тук задължително трябва да похвалим Пенев, че му гласува доверие в напечения мач и да аплодираме най-вече самия футболист, който се справи отлично.

Истината е, че оттук насетне, образно казано, за ЦСКА има само един мач – четвъртфинала за Купата на България в Разград. „Червените” трябва да се съсредоточат само върху този трофей, а да не повтарят грешката си от миналия сезон, когато се хвърлиха здраво на двата фронта и накрая нищо не спечелиха. Успеят ли като гости на Лудогорец, те ще се доближат чувствително до Купата на България и само чудо ще ги лиши от триумфа. Тогава сезонът наистина ще бъде спасен...
ЯВОР ЯСЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ