Александър Станков приветства последните развития около любимия си ЦСКА, като уточни, че актът на плащането за емблемата и активите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД му е помогнал най-сетне да се чувства комфортно след годините неяснота. Въпреки този факт Станков не пропусна да отбележи, че като привърженик на „червените” не одобрява треньорския подход на Нестор Ел Маестро.

„ЦСКА и емблемата? Ще бъда откровен: в този период, в който течаха тези процеси, просто бях заел позиция, че ми е много обидно да ме питат от кое ЦСКА съм – от едното или от другото. В този период нямах ясна позиция. Сега имам ясна и конкретна позиция и мога да кажа, че това, което се случи с плащането на емблемата, ме кара да кажа, че вече съм на мястото, където съм се чувствал години наред. Вече симпатизирам на този отбор. Това вече е съвсем различно нещо”, коментира Станков пред „Домът на футбола” по Диема Спорт. 

„Надявам се Ел Маестро да свърши работата, за която е ангажиран. Ако трябва да говоря за него като нормален фен, го приемам с необходимото време, което е нужно на един треньор за адаптация. Също мога да кажа, че това го говоря от сърце и като фен не ми харесва как играе ЦСКА към момента. Не говоря за победите срещу тимове, които е нормално да побеждаваме. Самата игра не ми харесва, в дербитата се подходи страхливо. Не отива на ЦСКА да играе страхливо, предпазливо, рационално. Отива му повече агресия, атаки, красива игра, нападателен футбол. Това е идеята на ЦСКА. Ако отборът продължава по този начин да играе, особено в мачовете с огромен заряд срещу Левски и Лудогорец, това няма да се хареса нито на фенове, нито на ръководство”, коментира специалистът.

„Когато съм в чужбина, се опитвам максимално да следя ситуацията тук. Всичките ми приятели и познати се стремят да помагат. Не ме изненадват нещата тук, не е като да са се променили кой знае колко – не. Има един дъх на позитивност, но да кажа, че нивото се е вдигнало чак толкова много... Футболът е част от живота в една страна и не можем да бъдем чак толкова взискателни и критични. Той отразява какво се случва в дадена държава”, продължи бившият треньор на "армейците".

В тази връзка Станков сподели и впечатленията за случващото се в другите два водещи клубове от Първа лига – Левски и Лудогорец, на които им предстои дерби в събота - „Не искам да се намесвам в процесите сред Лудогорец. Те са неприятни според мен. За Методи Томанов – със сигурност е имало изчерпване, но и той свърши добра работа. Една промяна, когато толкова дълго време е имало добри резултатни, не е приятна. Не съм вътре в кухнята, не знам какви са взаимоотношенията. Мога само да поздравя човек като Томанов за работата, която свърши до този момент.”

„Антони Здравков? Защо пък не да се даде шанс на наш български треньор, пък да се видят какви ще са резултатите. Като че ли към родните треньори няма толкова търпение. Видяхте колко дълго време получи Делио Роси в Левски, без да го подценявам. Пожелавам на български треньор, включително на Тони Здравков, да има толкова дълъг период търпение при такива резултати. Това пожелавам. Не трябва чак толкова много да робуваме на чуждите имена. Има и добри - ето в Левски: смениха един чужденец с друг и явно Стоянович е важната фигура. Има добри взаимоотношения с футболистите и хората, с които работи. Резултатите са налице.”

„Не искам да коментирам играещите в Левски, имам си лично мое мнение. Не може обаче за две седмици един треньор да промени кой знае колко в един отбор. Може да промени отношенията, атмосферата и да наложи свои изисквания някакви. Има подобрение при Левски, но не може да се каже, че с магическа пръчка е направил чудо. Променил е атмосферата, начина на работата и ето че резултатите идват”, каза Станков.

Нямаше как да остане незасегната и темата за последните резултати на националните ни формации – и мъжете, които паднаха за първи път в Лигата на нациите, и младежите, отстъпили с 0:1 от Люксембург.

„Загубата от Норвегия? Първо, искам да кажа позитивните неща. От доста време нямахме три поредни победи. В крайна сметка това, което стана в Осло, не беше изненада за никого. Малко се нагнети преди това обстановката и се създаде напрежение. Една загуба не значи нищо, виждате – и Германия губи, и Гибралтар записа победи. Европейските сили са доста поизравнени. Няма чак такива разлики между отборите. Не бива кой знае какви трагедии да се правят от една загуба. Има още мачове в групата. Аз бих казал, че това, което правят Хубчев, откакто пое отбора, и тези момчета, е достойно за адмирации. И преди съм подчертавал, че Хубчев ми е познат и дори приятел. За мен това е точният човек, в точното време и на точното място за нашия национален отбор. С много от момчетата съм работил в младежкия национален тим. Ясно е, че нямаме толкова изявени звезди. Нямаме футболисти в класните отбори от Европа. Така единственото, върху което трябва да се акцентира, е да бъде отборът много сплотен и да се играе с дух. Качеството на играта не може да е кой знае какво, но се видя, че когато се раздават, се получава. Вчера през първото полувреме те бяха малко сковани заради многото приказки преди срещата. Имаше притеснение и се видя. Това е пътят – да има дух и себераздаване. Резултатите – дори и да не се класираме за следващата фаза, ги считам за добри”, добави Сашо Станков.

„Загубата на младежите от Люксембург? Не, не това е нивото на младежкия национален тим. Ако се заинтересувате, ще видите, че в Люксембург – страна, която никой не зачиташе дори на картата – там започнаха да акцентират своето внимание за това, за което говорих преди малко. Срамна е загубата от Люксембург. Сигурен съм, че треньори и футболисти я приемат по този начин. Хората винаги гледат крайния продукт, а не отчитат много неща. Например, младежите са пътували 20 часа за този мач. Не искам да им бъда адвокат сега на тях, но когато аз бях треньор, доста от момчетата не играеха в клубовете си. Сега момчетата, които се отличават с качества, невинаги могат да се използват, понеже отиват при мъжете. Резултатите са важни и трябва да се гонят, но е по-важно, че младежкият тим формира играчи, които после ще играят при мъжете. Трябва тези млади хора да се учат, да привикват да побеждават и да търсят резултат. Другото е екипността – победата на която и да е младежка формация трябва да се тълкува като победа на мъжкия национален тим. Един добър младежки тим до 19 години е предпоставка, че скоро ще има готов играч за мъжкия национален тим”, добави опитният треньор. 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019