Почетният президент на ЦСКА и избран за най-велик футболен треньор на ХХ век Димитър Пенев за пореден път се доказа като оригинален и винаги интригуващ събеседник. Бележитият специалист, отговорен за култовото лято на САЩ’94, обсъди надълго и нашироко своята равносметка за изминалия есенен дял на ЦСКА в първенството за 2018/2019.

Пенев, който уважи коледното тържество, организирано от клуба за най-заслужилите му легенди, заяви, че не се чувства в позиция да поставя оценки на работата свършена от сегашния наставник Нестор Ел Маестро. В предколедно настроение той си пожела оттук нататък да вижда повече млади български момчета не само на „Армията”, но и в останалите водещи отбори

„Днес нали е Игнажден – празник на късмета. И на нас късмет ни трябва, но също така и точки. Надявам се, че всички знаят. Направи се анализ, ръководството също си направи сметката. Оценката най-вероятно ще излезе чрез медиите. Пътят е напред. В този клуб винаги е бил напред. И сега е така”, заяви Пенев.

„Не мога да коментирам идването на Люпко Петрович. Това е един психологически момент. И друг път е имало такива през миналите години. Преди се е случвало нашият тим да води по точки (в първенството – б.р.) и пак да се правят треньорски промени. Става дума за съгласувани мнения, задачи от ръководство, от фенове. Мисля, че все пак трябва да дадем положителна оценка. Знаем, че когато съставът се прави в движение и предимно от чужденци, е много по-трудно. Предполагам, че ще започнем да залагаме на наши младежи. Може и да не са чисто наши, но в България има добри млади футболисти. Те трябва да минават през големите отбори – ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив, както е било в миналото.”

„Има набелязани млади футболисти за селекция, да. Имена няма да коментираме. Това е работа на ръководството, на треньорите. Има млади футболисти, които както преди за 1-2 години израстват. Бербатов, Любо Пенев, Ицо… Вече имаме 2-3 заявки и не е случайно, че през тази година продадохме играч (Антон Недялков – б.р.) в САЩ. Тези неща правилата ги допускат. Да, тежко е за нашите фенове, които са чисти и големи цесекари, но и в миналото е било така. Важното е да уцелим доброто качество като по-млади, за да заслужат момчетата тази отговорност, да върнем предишните традиции, когато са излизали много млади професионалисти – на 20-21 години – в големи отбори.”

„Аз просто се чудя една година защо имаме първенство за 19-годишни, за 21-годишни, а в първите 5 отбора може би трима такива футболисти играят. Имам предвид и участие в националните гарнитури. Ако знаете повече, посочете ги и на мен.”, каза пред "Гонг" Пенев и продължи:

Дали има футболисти, които вече знаят, че приключват с ЦСКА? Този материал е малко по-секретен сега – президент, треньори… Договорите не могат да се разтрогнат в движение. За тях има наредба, УЕФА, БФС, които задават точки, които трябва да се спазват. Виждате в големите страни как не се страхуват да пишат милиони. Виждате, че треньори и играчи от предишни години и в ЦСКА, и в националните гарнитури все още имат да уреждат сметки.”

„Моето око е било, когато съм бил треньор. Сега, каквото мога, също ще помогна. Не искам да взимам в голям процент ролята на треньора. Когато води тренировките и мачовете, знае най-добре какво трябва да се подмени или какво да се дублира, за да има конкуренция.”

„Два-три пъти се виждахме с Люпко имаме много далечни приятелства с много други негови колеги. Конкретно коментари за състава и подготовката не сме говорили. Трябва първо окончателно и точно да се разберем с ръководството.”

„Не мога аз да дам оценка за Нестор Ел Маестро. Аз съм както вие, журналистите и феновете. Нищо, че имам контактите с ръководството и президента. Коментираме ги нещата. Не мога да поставям оценки, защото това дава негативно отношение към когото и да било треньор. Все едно сме му някакви ревизьори. След като е подписал контракт, той си носи отговорността цялостно. Предвид знанието за играчите и феновете ръководството решава кое е най-добре да се направи с човека, който води отбора.”

Трансфер на Десподов? Дай, Боже, да има такива трансфери. Ако пак се върнем към миналото, Любо Пенев излезе за Валенсия, а след месеци Стоичков и Емо Костадинов – също. И то на един етап, в който не бяхме полуфиналисти за европейските клубни турнири, но големите европейски отбори ни търсеха. Естествено, трябва нашият клуб да реагира и да прецени точно, без грешки. Затова говорехме в началото, че трябва да има младежи, за които си личат в работата, в отделните мачове, че имат качества да израснат и да помогнат по-добре на клуба.”

Конкретна оферта за Десподов засега няма. Вие пускате във вашите ежедневници, вие симпатизирате на Десподов, на други имена. И вие искате, ако не сте ходили в Холандия или Америка, да отидете.”

„Аз симпатизирам на точките и победите. Ето, и аз питам това: защо ЦСКА изостава на 6 точки зад Лудогорец? Не намесвайте съдийството – има го и шансът, и късметът. Какво биха казали другите отбори, ако нямаха точки, ако само ние печелехме. Нашето първенство е интересно, някои неща трябва да се оправят. Съдийството трябва да бъде по-точно. Там искат да компенсират с възрастта на съдиите, но трябва да стопират това компенсиране в своята работа.”

„Неделев в ЦСКА? Не ме питайте дали е възможно. Не можем нищо да говорим за него, защото знаете, че е в Ботев Пловдив под наем от Германия (има предвид Майнц 05, но трансферът стана постоянен през 2017-а – б.р.). Там нещата са доста по български оплетени-заплетени. Времето ще покаже. Най-вече зависи от неговото отношение – дали ще остане в своя отбор, в Германия или някъде другаде в чужбина, дали в Левски или ЦСКА. Засега при нас трябва да се изчистят някои постове, за да кандидатства и Неделев”, с усмивка завърши Пенев.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019