ЦСКА се завръща в европейските клубни турнири това лято. Вече бе изтеглен жребият за първия квалификационен кръг в Лига Европа, който отреди Рига за съперник на „червените“. В последните дни отново се появиха доста спорове около идентичността на българския клуб. И с какъв коефициент участва в Лига Европа.

Официалният сайт на УЕФА дава отговор, който окончателно прекратява абсолютно всички спорове.

ЦСКА участва с националния коефициент – 3,825, както и останалите ни представители в Лига Европа – Левски и Славия. Това е така, тъй като и на трите клуба личният коефициент е по-малък от националния, а когато това е така, клубът участва в жребия с държавния коефициент.

Клубният коефициент на ЦСКА е 0,500 точки. Той е сформиран от единственото участие на отбора в последните 5 години – през сезон 2014/15. Тогава „червените“ играха със Зимбру и отпаднаха след равенства 1:1 и 0:0. От тогава „армейците“ не са участвали в Европа.

За сметка на това обаче Литекс игра в Лига Европа през сезон 2015/16 – срещу латвийския Йелгава (1:1 и 2:2). За които мачове Литекс получи коефициент.

Така приказките, че ЦСКА участва с коефициента на Литекс в Европа, губят смисъл. Защото за сезон 2015/16 срещу името на ЦСКА няма нищо – липсва коефициент, все пак отборът не участва в турнирите. Ако ЦСКА играеше с коефициента на Литекс, щеше освен за сезон 2014/15 (мачовете със Зимбру), да има коефициент и за следващия сезон 2015/16 (за мачовете на Литекс с Йелгава). А това не е така...