Така е. Дузпите явно обичат ЦСКА, след като „червените” се измъкнаха от хърватския ад снощи. Воденият от Люпко Петрович тип загуби с 0:1 реванша след продължения, но при ударите от бялата точка показа по-голямо хладнокръвие и напълно заслужено се поздрави с крайния успех.

Общо в историята ЦСКА за пети път стигна до изпълнение на дузпи в европейските клубни турнири.

1972, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА – Панатинайкос 2:1, 1:2 (3:2 при неизпълнени докрай дузпи, трети мач – 2:0

Първият е много интересен и... скандален. Случва се през есента на 1972 година, когато „армейците” се изправят срещу Панатинайкос в 1/16-финал от турнира за Купата на европейските шампиони.
Най-напред двата отбора играят в София. На 13 септември се случва нещо невиждано и до днес у нас – 20 000 гърци пристигат в българската столица, за да подкрепят своя любим състав. Пред общо 45 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски” ЦСКА печели с 2:1. Божил Колев открива резултата от дузпа в 24-ата минута, но в 59-ата аржентинецът Хуан Верон, бащата на бившия халф на Манчестър Юнайтед, изравнява. В 71-ата минута Пламен Янков носи „червения”, успех.
На 27 септември на реванша в Атина е голямата драма. Панатинайкос бие с 2:1, а резултатът се движи така: 1:0 Верон (3), 2:0 Демело (20-дузпа), 2:1 Стоил Трънков (67).
В продълженията гол няма и се стига до ударите от бялата точка, където настава невероятен хаос. Руският съдия Липатов обаче обърква броенето на изпълнението на дузпи.
Първи изпълняват домакините. Домазос бие над вратата. После Божил Колев не греши - 1:0 за ЦСКА. Следват точни удари на Грамахо и Верон за гръцкия състав и Никодимов и Димитър Марашлиев за българите. Резултатът е 3:2 за ЦСКА. Йордан Филипов спасява удара на Ирала. Трънков взима топката. Именно атакуващият халф трябва да реши нещата. Ако отбележи, всичко свършва, тъй като нашите ще водят с два гола, а на домакините ще остава само една дузпа. Съветският рефер Валентин Липатов обаче не позволява на Трънков да бие и обявява ЦСКА за победител. В този момент треньорът на Панатинайкос, легендарният унгарец Пушкаш, отива при своя колега Манол Манолов, поздравява го за победата и потегля към съблекалнята. Докато го прави обаче, загадъчно се усмихва...
Гърците веднага подават контестация, а „армейците” се надяват да бъдат преиграни само дузпите. Нищо подобно не се случва. След дълго заседание УЕФА отсъжда преиграване на самия мач. Това се случва почти месец по-късно – на 26 октомври.
ЦСКА този път печели с 2:0 след голове на Петър Жеков (4) и Божил Колев (40) и продължава напред.

Winbet - победата е емоция! (18+)
(
1989, КНК, четвъртфинал
ЦСКА – Рода 2:1, 1:2 (4:3 след дузпи)
През март 1989 година ЦСКА елиминира трудно холандския Рода и за първи път в историята си се класира на полуфинал за КНК, след като преди това два пъти достига до тази фаза за КЕШ. 
В София българите бият с 2:1. Христо Стоичков (12 минута) поразява първи вратата на съперника. В 64-ата минута Емил Костадинов със „задна ножица” изправя 30 хиляди зрители на „Армията” на крака – 2:0. Седем минути преди края обаче Буребах връща един гол.
На реванша в Керкраде Рода дърпа с две попадения напред чрез Хаан (38) и Ван Льор (56). Нещата вървят към лош финал за ЦСКА, когато 12 минути преди края Буребах прави наивна грешка, от която майсторски се възползва Стоичков. Камата поразява холандската врата – 2:1. После се играят продължения, а накрая идват дузпите. Те започват лошо за ЦСКА – Любо Пенев стреля в гредата. Вратарят Илия Вълов обаче се превръща в герой за „армейците”. Той спасява ударите на Грунендайк и Буребах и „червеният” тим ликува! От бялата точка за ЦСКА не грешат Георги Георгиев, Трифон Иванов, Недялко Младенов и Христо Стоичков.

2003 УЕФА, първи кръг
ЦСКА – Торпедо Москва 1:1, 1:1 (3:4 след дузпи)

Единственият случай, когато ЦСКА отпада от дузпи, е през есента на 2003 година в първия кръг за Купата на УЕФА. Съперник на „червените” е Торпедо Москва. В София мачът завърша 1:1. Велизар Димитров повежда „армейците” напред в 18-ата минута, но в 78-ата Семшов изравнява.
Ответната битка е на 15 октомври в руската столица. Торпедо първи вкарва чрез Андрес Опер още в 11-ата минута. Резултатът се запазва до последните секунди, когато в 93-ата минута Велизар Димитров изравнява.
В добавеното време няма голове и идват редът на дузпите.
Вратарят на ЦСКА Стоян Колев е герой, след като спасява два удара от бялата точка. Това обаче се оказва недостатъчно, тъй като “червените” пропускат три дузпи. Неточни са Велизар Димитров, Жоао Карлос и Жоао Паоло Брито. Така с 3:2 напред продължава Торпедо, а ЦСКА е аут и от турнира за Купата на УЕФА, след като преди това е поразен от Галатасарай за КЕШ.
Загубата води до големи трусове на „Армията”. Четири дни след фаталната загуба в Москва бразилските звезди на тима Лео Лима и Родриго Соуса бягат от клуба. Малко по-късно се стига до треньорска рокада – Стойчо Младенов е заменен от Александър Станков.

2019, ЛЕ, 2 пр. кръг
ЦСКА – Осиек 1:0, 0:1 (4:3 след дузпи)

Споменът от дузпите с Рига е пресен, тъй като мачовете се състояха миналата година. Както и срещу Осиек в първата среща, така и тогава ЦСКА печели с 1:0 след красив гол. Негов автор е Тиаго Родригес в 49-ата минута.
Реваншът в Латвия е истински тест за нервната система. Рига бележи чрез Черномордийс в 44-ата минута. В 88-ата минута е отсъдена дузпа за ЦСКА, но Кирил Десподов я пропуска.
Преди това Тиаго Родригес е изгонен и „армейците” остават с 10 души.
Понеже няма попадения в продълженията, където е изгонен и играч на Рига, насреща пак се задават ударите от бялата точка. За Рига се проваля Лемаич още при първото изпълнение. За ЦСКА всички са точни – Малинов, Бодуров, Жеферсон, Джеси и Десподов,  който този път е безкомпромисен!
След мача става екшън. Стига се до скандали и сбиване, в което са замесени Малинов, Бодуров и Вашчук (който след това поигра в Левски). Тримата получават червени картони и са наказани от УЕФА.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ