11 септември е дата, която ще остане завинаги в историята. Атентатът срещу кулите близнаци в Ню Йорк дълго време ще бъде помнен. И едва ли ще бъде забравен.

На тази дата празнува един от най-добрите футболисти и един от най-добрите треньори в България. Пламен Марков днес става на 60 години. За него историята е написала достатъчно. Той е легенда. Не от онези, които имат 30 мача и три гола или три спасявания на вратата и вече са легенди. За него това определение достойно заема място преди или след името му. Петте шампионски титли за десет години в ЦСКА като играч говорят много. От 1975 до 1985 година Марков играе в Борисовата градина и става шампион през 1976, 1980, 1981, 1982, 1983 г. Носител на Купата на България три пъти. Част от отбора на ЦСКА е, когато играе полуфинал за КЕШ през 1982 година срещу Байерн Мюнхен. А преди това тимът минава през Реал Сосиедад, Гленторан и взима скалпа на Ливърпул.

За него съперниците казват, че е от онези тип футболисти, които могат абсолютно всичко с топка в крака. Много често е получавал определението магьосник заради фината си техника и брилянтни пасове. Не случайно попада в полезрението на френския Метц. Изкарва два сезона в отбора, а след това още три в Гренобъл, където е и играещ треньор. Има 38 мача и 6 гола за националния отбор на България. Дебютира на 29 март 1978 г. срещу Аржентина, а последният му мач е на 10 юни 1986-та отново срещу Аржентина на Световното първенство в Мексико.

Още докато е играещ треньор на Гренобъл завършва треньорската школа на Френската футболна федерация във Виши. След това се прибира в България и започна треньорската си кариера. Мина за кратко през ЦСКА, но след това води по-скромни отбори.

През 2002 година получи шанс да бъде национален селекционер. И се възползва по най-добрия начин. Наследи Стойчо Младенов и ни класира за европейското първенство в Португалия през 2004 година. Пламен Марков е последният селекционер, който е извел държавния ни тим до финали на голям форум в случая Евро 2004. След това се върна начело на тима в началото на 2008 година. Тогава той подписа договор за 2,5 години с опцията да бъде удължен автоматично, ако тимът се класира на финалите на световното първенство в ЮАР през 2010 година. През есента обаче националите направиха три поредни равенства в квалификационната група, а след това загубиха с 1:6 от Сърбия в контрола. Именно това бе и последната му среща като селекционер на представителния ни отбор.

През пролетта на 2006 година Пламен Марков бе треньор на ЦСКА. Той замени Миодраг Йешич и успя да стабилизира отбора, който вече бе изпуснал шампионската титла. Марков обаче спечели купата на България срещу Черно море, а по-късно през лятото и Суперкупата след победа над Левски с дузпи. Сега специалистът отново е част от любимия си ЦСКА като ръководител.

Екипът на Агенция БЛИЦ честити рождения ден на Пламен Марков и му пожелава много здраве, късмет, щастие и успехи.