Да си старши треньор в Първа професионална лига – отговорна и важна задача. Добре свършената работа се изразява в позитивните резултати на отбора, а когато нещата не се получават и тимът играе слабо, се стига до треньорска смяна. Така стана и в Черно море, където Емануел Луканов замени Георги Иванов на поста.

„Отпадането за Купата повлия негативно на клуба и така Георги Иванов, който знаете е мъжко момче, си подаде оставката. След два дни имахме мач с Етър, после с Левски. Гледаме да надграждаме. Пътят е само работа, работа и пак работа“, каза Луканов пред Диема Спорт. 

Луканов е част от щаба на Черно море от 2010 година насам, но сега за първи път получава шанса да застане начело на отбор. Колко голяма е разликата - „Едното с другото няма нищо общо, казвам ви нищо общо. Отговорността е изцяло моя. До сега не бе така. Работех с различни треньори и правех това, което искаха те. Но отговорността не бе моя. Сега чувствам как нещата се менят. Как мисля за всеки детайл. Не искам да оставям нищо на случайността“.

„Аз гледам позитивно на всичко. Имаме разговори до определен период – до декември. След това пак ще се срещнем с шефовете. Знаете обаче в нашата професия няма нищо сигурно", каза треньорът.

Футболната кариера на Луканов започва от силната школа на Етър (Велико Търново). "В Етър съм минал през всички гарнитури. Георги Василев, тогавашният треньор, винаги ми е обръщал внимание, взимал ме е в първия отбор, бил съм редом до Червенков, Киряков, Цанко Цветанов. С Трифон Иванов и Балъков не съм имал щастието да играя, но съм им гонил топките. Израснал съм, гледайки футболисти, които достигнаха високо ниво“, коментира наставникът на "моряците".

„Аз винаги съм казвал, че не съм играл на високо ниво в Италия. Винаги е било в Серия "Д", но това, което научих и видях в треньорската професия е назаменим опит. Когато изкарах курса в Коверчано имахме стаж в Бреша, Кремонезе, Милан. Не значи, че копирам изцяло това, което съм видял, защото футболът в Италия, Испания, Германия, България е различен“, добавя Луканов.

„Всеки треньор в България може да се развива. Въпросът е да попадне на точното място в точното време, да има късмет и най-важното – да сме хора и да си помагаме. Нашата професия не е логична. Може много да работиш и да нямаш успехи и обратното. Но всеки нека търси израстване и да дава максимума от себе си“, завърши Луканов.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма