Треньорът Борислав Бояджиев от боксовия клуб на Кубрат Пулев разкри причините за получаването на контузията на Кобрата, която му попречи да играе за Антъни Джошуа в битка за световните титли в три версии (WBA, IBF, IBO) на 28 октомври. Според специалиста основната вина за травмата е в малкото време за подготовка и форсирането на режимите на тренировка.

„Не е лесно да се вземе решение за отказването от такъв мач. Най-вече заради положените усилия и подготовка до този момент. Щом Кубрат е преценил, че не може да се бие, значи положението е сериозно“, заяви Бояджиев пред "Нова Телевизия".

„С частично разкъсан гръден мускул, човек не може да прави почти нищо. Особено, ако разкъсването е на местата за свързване с раменната става. Това ограничава 360-градусовото движение на ръката по хоризонтала и вертикала. Изключително трудно е да се нанасят удари с подобна контузия“, обясни боксовият специалист.

„Още при подписването на договора за мача, Кубрат предупреди, че времето му за подготовка е малко. Това го накара да прибърза с режимите на тренировка и форсира самата си подготовка. Това води до умора на мускулите и така може да се стигне до контузията.“

„Минимума за подготовка за такъв мач е поне 12 седмици. Така за всеки един етап има необходимото време. Осем седмици, колкото получи Кубрат за толкова важен и дълъг мач, не са достатъчни“, поясни Борислав Бояджиев.