В неделя сутрин най-добрият български боксьор Кубрат Пулев ще се изправи срещу Богдан Дину от Румъния. Двубоят е първи за Кобрата в САЩ, а срещу него излиза съперник с много добър актив - 18 победи и само 1 загуба.

Кой всъщност е Богдан Дину?

32-годишният боксьор е роден в Бузъу и е висок 196 сантиметра. До 2008 се занимава с аматьорски бокс, като има златен медал от първенството за кадети през 2003 година, както и бронзов такъв. Бронзов медалист от европейското първенство за кадети в Каунса.

При мъжете печели бронзов и сребърен медал от големи първенства. 

Дебютира при професионалистите с няколко мача на родна земя. Един от тези двубои е срещу българина Николай Маринов. Дину нокаутира нашия сънародник от в първи рунд. Изиграва общо 12 мача у дома, а другото му любимо място за мачове е Канада. Първата си среща в САЩ изиграва през ноември миналата година и губи от Джарел Милър с нокаут.

По-интересни са обаче заниманията на Дину извън ринга. Той доскоро бе на служба в SIAS (Румънски специални части). Организацията е известна като "Маските". Влиза в тях в същата година, в която става и професионалист. 

Спи нощем в планини, преследва опасни престъпници, провел е десетки операции...

"Не мога да говоря много по тази тема. Все пак за това са специални части, за да не споделяме какво правим и кога. Знаете ли какво е да спите в купчина сено, за да обезопасите периметъра? На следващият ден сте изядени от всякакви гадни животинки, но усещането е страхотно", споделя Дину.

"Всички рискуваме живота си, но целта си заслужава. Това е благородна професия, служим на обществото", допълва румънецът.

Участвал е на Олимпийските игри за специални части, където се съревновава с елитните американски части SWAT.

"Помня когато хванах за пръв път пистолет. Бях очарован, много ми хареса! Боксът е като пистолета - и към двете съм като пристрастен", казва Дину.