Българският лактобацилус булгарикус, с който се подквасва киселото мляко, ще е допингът за националния отбор по борба. Федерацията води преговори с държавното предприятие за кисело мляко LB Bulgaricum за доставка на специализирана храна за спортистите ни.

Става дума за изцяло натурален биопродукт, който е разрешен за употреба и не би довел до санкции за отбора ни. Това обясни пред "Стандарт" шефът на млекопреработвателния завод Васил Зографов. Един грам от продукта, който ще помага на борците ни да печелят златни медали, съдържа 1 милион жизнеспособни лактобацила, които стимулират имунната система, повишават издръжливостта и работоспособността.

Храната топи мазнините като в същото време спомага за повишаване на мускулната маса, обясни Зографов. Освен вълшебният лактобацилус булгарикус, за който е доказано, че има антиканцерогенен ефект и удължава живота на клетките, в храната за спортисти има и пектин и плодови пюрета. Тяхната роля е да забързат детоксикацията на организма като по този начин спомогнат за по-бързото преодоляване на умората.

Ако преговорите с федерацията по борба приключат успешно, спортистите ни, начело със Станка Златева, ще получат продукт, който понижава холестерола и влияе благотворно на съставките на кръвта, както и на стомашно-чревния тракт, твърдят производителите.