Коя e Ивет Горанова? Момичето, за което толкова много се говори в последните дни, и то с пълно право. 18-годишната плевенчанка спечели първи медал за България от световно първенство по олимпийско карате за мъже и жени. Горанова постигна успеха на големия форум в Мадрид, където завоюва бронз. В категория до 55 килограма, в която тя взе участие, имаше общо 75 състезателки. Със силното си представяне изключително борбената и амбициозна Ивет доказа, че е сред най-добрите в света. Специалистите неслучайно й предричат бляскаво бъдеще.

Горанова спечели бронзовия медал в категория до 55 килограма "Кумите", която е една от олимпийските категории. В спора за отличието Ивет победи Сара Ямада от Япония с 3:2 съдийски гласа, след като редовното време завърши 1:1. Toва беше шестата среща на нашето момиче на големия форум в Мадрид.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Успехът е най-големият, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени и най-голям в историята на олимпийското карате в България. След постижението Горанова е много близо до спечелването на квота за Олимпиадата в Токио 2020. Друга от националките ни Александра Стублева (категория над 68 кг) също има големи шансове за билет за японската столица. Квалификациите в каратето продължават през 2019 и 2020 година. През следващата година българските състезатели ще участват на поне 12 турнира, както и на европейско първенство, а Ивет - на европейско първенство до 21 години.

"Беше изключително световно първенство - 1117 състезатели от 140 държави. Зрелищни срещи, страхотна публика, впечатляващо. Имахме късмет, спечелихме бронзовото отличие съвсем заслужено", доволно отчете личният треньор на Ивет Горанова - Ангел Ленков, който в Мадрид беше в качеството си на помощник-треньор на националния отбор. 

"Благодаря на всички, които ми помогнаха за този успех. Със съотборниците ми в националния отбор проведохме доста тежка подготовка, подкрепяхме се във всеки един момент. В Мадрид беше трудно и интересно състезание. Не съм мислила за медали, играех среща за среща. Не се натоварвах с мисли за задължителен медал. Борих се докрай. Знам, че това е голям успех, но съвсем реално беше да отида и до финал", коментира Горанова. 

"Трябва да си повярвам, че мога, защото съм все още на 18 години и може би ми трябва още малко опит. Каратето помага за живота, учи на много неща - дисциплина най-вече. До края на живота си ще се занимавам с карате", убедена е Горанова.

Tя е състезател на плевенския клуб по карате Петромакс с президент Русалин Русалинов, който в вицепрезидент на родната федерация по карате. Съотборниците й днес й спретнаха шампионско посрещане. 

На Ивет Горанова, която е ученичка в 12-и клас, сега предстоят частни уроци заради матурата по български език и литература. Следващата седмица пък спортният министър Красен Кралев ще я награди с почетен плакет. 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ