Четири състезателки ще представят България на световното първенство по бокс за девойки, което ще се проведе от 19 до 26 ноември в индийския град Гувахати. Треньорите на националния тим Петър Лесов и Веселин Тодоров определиха в шампионата да участват трикратната европейска шампионка Еми-Мари Тодорова (48 кг), шампионката от София 2017 Горяна Стоева (51), европейската вицешампионка от София 2017 Аслъхан Мехмедова, която в Индия ще боксира в по-ниската за нея категория - до 60 кг, и бронзовата медалистка от европейското в Турция през 2016 г. Мелис Йонузова (до 69 кг).

От четирите, единствено Еми-Мари Тодорова преди това е участвала на световно първенство за подрастващи. В Тайпе през миналата година тя стигна до 1/4-финал в кат. до 46 кг, но в по-малката възрастова група.

България има в актива си титла и бронз от световни за девойки, спечелени съответно от Венелина Поптолева (48 кг) и Габриела Димитрова (54) от шампионата в Албена през 2013 г.

В Индия ще участват около 200 състезателки от целия свят, сред които и шест бивши световни шампионки при по-малките. Боксовите анализатори отбелязват, че това ще е поколението, което ще даде новите олимпийски шампионки в женския бокс на игрите в Токио през 2020 г.