И зала “Асикс Арена” се оказа тясна да побере многото желаещи да участват в най-големия международен карате турнир в България - International Karate Tournament NIKON OPEN 2018, организиран от СК Никон, БНФК и София – Европейска столица на спорта.

Шестото издание на надпреварата бе открито в тържествена обстановка от Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018 и член на Управителния борд на ЕROPE. Сред официалните гости бяха още културното аташе от посолството на Япония у нас Мисаки Нишимура, Николай Цанев – президент на СК Никон, Любомир Гасауер и Димитър Начев - представители съответно на фирмите ARHOLL и ТЕ-TRADE, които подпомагат състезанията, Борис Николов - генерален секретар на Българската федерация, световната и европейска шамипонка по художествена гимнастика Християна Тодорова – лице на инициативата “София – Европейска столица на спорта“, и др.

“От името на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова искам да ви поздравя и да ви пожелая успешно представяне. Този турнир със своето шесто издание и с подобна масовост, с участието на толкова много деца и младежи се утвърждава като едно от емблематичните спортни събития на столицата, която тази година е и европейска столица на спорта“, заяви в приветствието си към присъстващите Анатоли Илиев.

Г-жа Нишимура отбеляза приемането на каратето в олимпийската програма, съобщава www.sofia2018.bg. “Радвам се, че този спорт, тръгнал от моята родна страна сега получава подобно световно признание. Щастливи сме да виждаме толкова много деца в залата. Те са бъдещето на този спорт, който е призван да премахва границите. За мен е чест, че родната Япония ще приеме каратистите от цял свят като участници в Олимпийските игри след две години“, каза още Нишимура.

От името на домакините Николай Цанев връчи на официалните кости възпоменателни плакети. Състезанията продължават до късния следобед днес в над 10 възрастови групи, стартиращи от 8-годишните та чак до ветераните над 40 години.