Ботев (Пловдив) се класира за третия квалификационен кръг на Лига Европа. Тимът постигна най-категоричната победа от всичките ни евроучастници до момента. „Канарчетата” разбиха с 4:0 израелския Бейтар (Йерусалим) и след 1:1 в първия мач продължава напред. В третия квалификационен кръг българският представител ще играе срещу португалския Маритимо. Двубоите са на 27 юли и 3 август.

С елиминирането на Бейтар, Ботев (Пловдив) повтори или по-точно потрети свое постижение в Европа. До момента само два пъти в цялата си история „жълто-черните” са отстранявали два поредни съперника в едно европейско участие.

За първи път това се случва още при дебютното участие на Ботев в европейските клубни турнири. През сезон 1962/63 във вече несъществуващия турнир за КНК пловдивчани преодоляват последователно Стяуа (Букурещ) и Шамрок Роувърс. По това време за „канарчетата” играе Георги Аспарухов-Гунди. Едва на третото препятствие – на 1/4-финалите, Ботев отпада от Атлетико (Мадрид).

Половин век по-късно сценарият се повтаря от Станимир Стоилов. Под негово ръководство Ботев минава през Астана (Казахстан), на който по-късно стана треньор, и Жрински (Мостар). В третия квалификационен кръг Ботев отпадна от Щутгарт, но без да допусне загуба – след две равенства, 0:0 в Германия и 1:1 в България.

Това лято за трети път пловдивчани сложиха два съперника в джоба си. Първо бе преодолян Партизани Тирана, същото се случи и с израелския Бейтар. Любопитното е, че Ботев все още не познава вкуса на загубата в евротурнирите това лято. От четири мача тимът постигна три победи и едно равенство.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Сезон 1962/63, КНК
1/16-финал

Стяуа (Румъния) – Ботев Пловдив 3:2
Ботев Пловдив - Стяуа 5:1

1/8-финал
Шамрок Роувърс (Ирландия) – Ботев Пловдив 0:4
Ботев Пловдив - Шамрок Роувърс 1:0

Отпада на четвъртфиналите от Атлетико (Мадрид)

Сезон 2013/14, Лига Европа
Първи квалификационен кръг

Астана (Казахстан) – Ботев Пловдив 0:1
Ботев Пловдив – Астана 5:0

Втори квалификационен кръг
Жрински (Босна и Херцеговина) – Ботев Пловдив 1:1
Ботев Пловдив – Жрински 2:0

Отпада в третия квалификационен кръг от Щутгарт

Сезон 2017/18
Първи квалификационен кръг

Партизани (Албания) – Ботев Пловдив 1:3
Ботев Пловдив – Партизани 1:0

Втори квалификационен кръг
Бейтар (Йерусалим, Израел) – Ботев Пловдив 1:1
Ботев Пловдив – Бейтар 4:0

Предстоят срещи с Маритимо

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа