Милан стъпва за първи път в България през есента на 1967 година. Тогава жребият отрежда Левски да играе срещу италианския гранд на 1/16-финалите в турнира за КНК. В първата среща в Милано домакините разбиват нашия тим с 5:1. По-интересното обаче се случва след двубоя. В историята остават думите на Георги Аспарухов, който отказва да премине в Милан. “Има една страна България, в която има един отбор Левски. Може и да не сте го чували, но в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!”, казва великият футболист на предложението на Милан да го вземе в редиците си.

На реванша 50 000 души се изсипват на националния стадион „Васил Левски“. Едва ли някой вярва, че чудото може да се случи след 1:5, но все пак... Още в 11-ата минута от свободен удар бразилецът Сормани изпраща топката под напречната греда за 1:0 в полза на италианците. В 75-ата минута отново блесва виртуоза на Гунди. Той изстрелва такъв снаряд, че огъва пръстите на вратаря Бели, преди топката да спре в мрежата му. Отново след мача е по-интересното събитие. Гунди влиза в съблекалнята на Милан и се извинява на Джани Ривера за неволно нарушение срещу него. Прочутите звезди са като парализирани от изненада, а след секунди на вцепенение възнаграждават “синята” деветка с бурни ръкопляскания и викове “Браво!”.

СЕЗОН 1967/68

 

СЕЗОН 1978/79

През есента на 1978 година Милан отново се завръща в България. За трети път, след като първо играе с Левски (1967/68), а след това мери сили и с Академик София (1976/77). Двубоят между Левски и Милан е от 1/16-финалите в турнира за Купата на УЕФА. В първата среща двата тима завършват наравно 1:1. Головете падат в рамките на минута. Първо Киоди отбелязва за 1:0, а след това Антон Милков изравнява с хубаво изпълнение от пряк свободен удар. На реванша Милан не пропуска да докаже надмощието си и след 3:0 продължава в следващия кръг.

СЕЗОН 1988/89

Холандия става европейски шампион през 1988 година. Триото Гулит, Ван Бастен и Рийкард пристига в България месеци след триумфа, но с екипа на Милан. Италианският гранд гостува на Левски в първи 1/16-финал за КЕШ. Този път за разлика от предишните две визити Милан не оставя съмнение в превъзходството си. Вирдис открива резултата в 18-ата минута, но този път Левски не успява да изравни. Влезлият като резерва Гулит вкарва за 2:0 в 75-ата минута. Съставът на Милан е пълен със звезди и ще владее Европа в следващите няколко години. Дори някои специалисти определят Милан на Ариго Саки като най-силния отбор на клубно ниво в историята. На реванша Ван Бастен забива четири гола, Вирдис добавя още един за 5:2. Сашо Начев и Николай Илиев се разписват за Левски.

Снимка: Иван Григоров