Бившият президент на Локомотив (Горна Оряховица) Петър Христов беше прострелян в джипа си в столичния квартал "Манастирски ливади" и по-късно почина в болница. Агенция БЛИЦ съобщи първа за стрелбата срещу един от известните бизнесмени у нас. Петър Христов освен като ръководител на една от най-големите компании за млечни продукти е известно име и във футбола. Той бе президент на Локомотив (Горна Оряховица) в началото и средата на 90-те години на миналия век.

Той е роден на 17 ноември 1968 година (б.р. - любопитното е, че на този ден Левски побеждава ЦСКА със 7:2) в Силистра, където майка му е била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. Горе долу по това време започва да помага и на футбола в Горна Оряховица. Местният Локомотив влиза в елита през 1987 година. В следващите няколко сезона до промените е в дъното на класирането, но запазва елитния си статут. Едва през 1990 година се спасява рано от изпадане и заема осмо място в крайното класиране. Повтаря същата позиция и през сезон 1990/91. През 1992/93 е девети, на следващия сезон е осми. Общо взето отборът от кандидат за изпадане се превръща в постоянен и корав съперник, с който останалите – дори и грандовете, се съобразяват.

Настъпва обаче фаталният сезон 1994/95, в края на който Локо (ГО) изпада по изключително драматичен и... странен начин. А преди началото на първенството именно заради високите амбиции на бизнесмена в Горна Оряховица се говори дори за участие в евротурнирите. Есенният дял обаче се развива зле и отборът е в зоната на изпадащите. На полусезона Христов, който е известен и с прякора си Пешо Мекицата, развързва кесията и прави най-скъпата селекция в цялата „А“ група за полусезона. Локомотив брои 2 милиона лева на Спартак (Пд) за халфа Христо Георгиев. 1 милион лева постъпват в касата на Етър за Спас Спасов. 500 000 лева струва опитният централен защитник Димитър Младенов, който е капитан на Ботев (Пд).

И това обаче не донася кой знае каква промяна особено в точковото изражение на Локо (Горна Оряховица) през пролетта. Отборът е раздиран от интриги, разделен е и на групички. Треньорът Никола Велков влиза в конфликт с любимеца на публиката Георги Цветанов, както и с новото попълнение Христо Георгиев, който рядко попада и в групата. Ръководството предприема отчаян ход и сменя наставника след 20-тия кръг. Ценко Гавазов води отбора в оставащите десет мача и „черно-белите“ тръгват нагоре. За тези десетина мача отборът печели повече точки, отколкото от началото на сезона. Локомотив дори печели и срещу Левски, който е с мнозина национали, играли в САЩ`94.

Стига се обаче до последния кръг, в който отборът от Горна Оряховица води борба с Монтана кой да потегли към втора дивизия. Локо играе с ЦСКА, който излиза на терена във ваканционно настроение. „Червените“ нито могат да мръднат по-нагоре от 5-ото място в крайното класиране, нито по-надолу. Съдия на напечения мач в Горна Оряховица е Димо Момиров. Говори се, че в седмицата преди мача в града се прави организация за двубоя. Емисар е изпратен за Варна да „обработва” Димо Момиров и бригадата му. Друг служител от щаба тръгва за София да говори с треньора на ЦСКА Цветан Атанасов. Може би и тук е една от фундаменталните грешки, допуснати в цялата операция. Малко известна подробност е, че временният наставник на ЦСКА Атанасов е в отлични отношения с Монтана. Само преди година, под негово ръководство монтанци печелят промоция за елита. Той играе двойна игра и влиза в разговор с изпълнителния директор на „Елит банк”, която финансира Монтана - Иво Георгиев, който обещава по 3000 марки, ако цесекарите се хвърлят в Горна Оряховица.

Над 5000 души дерат гърла за домакините с надеждата, че ще постигнат победа, която със сигурност ще ги остави в „А“ група, без значение как ще свърши срещата на Монтана (б.р. – монтанци бият ЛЕКС с 4:0). Драмата в Горна Оряховица е пълна, след като гостите от ЦСКА на два пъти повеждат в резултата след... автоголове на играчи на домакините. И два пъти Валентин Игнатов изравнява с хубави попадения. Вторият и оказал се фатален автогол си отбелязва младият защитник Петър Колев, който едва не е линчуван от публиката след края на двубоя.

„Локомотив” падна жертва на партиен заговор, който целеше да ме елиминира от Горна Оряховица, да ме дискредитира в публичното пространство. Цялата акция бе проведена от едно бивше величие, но нека не му ровим кокалите, тъй като вече не е между живите“, сензационно казва пред „Седмицата“ преди години бившият президент на Локомотив (Горна Оряховица) Петър Христов.

А за да е ясно каква власт и респект е имал босът на охранителната фирма „Дито“ и Локомотив (Горна Оряховица) по онова време ще споменем, че дори и „червените“ звезди тогава Трифон Иванов и Илиян Киряков му обещават да помогнат в мача на спасението. И двамата не излизат да играят срещу Локомотив във въпросната среща, като обявената причина е натрупана умора от мача на националния отбор срещу Германия (3:2 на 7 юни 1995 година). А тези, които играят за „червените“, почти нищо не правят и чакат противникът да си вземе мача, за да остане в елита.

Дори и съдията Димо Момиров не успява да помогне на Локомотив (Горна Оряховица). Въпреки че дава неспирни удобни фаулове около наказателното поле на ЦСКА, накрая дава и 5 минути добавено време домакините така и не стигат до трети победен гол, който да ги остави в „А“ група.

„Това беше странен мач, имах усещането, че някои играчи на домакините не искаха да го спечелят“, казва Димо Момиров години след това. Крайно интересна е реакцията и на Вальо Игнатов. Той се нахвърля срещу техническия директор Минчо Маринов, хващайки го за гушата преди да влезе в тунела. Говори се, че точно Маринов е човекът, който трябвало да осъществи връзката с ЦСКА.

„Не подлагам на съмнение морала на моите съотборници. Вярвам, че просто не издържаха на психическото напрежение. Всеки може да си говори, каквото си иска. Локомотив изпадна, защото игра честно до края, сподели неотдавна Валентин Игнатов.

Босът Петър Христов директно заявява, че Иван Милчев и Петър Колев са прибрали по 10 000 долара за „предателството си”. „Кой от играчите по онова време ще си позволи да се „бъзика” с Христов. Та те се „нас*раха” само при влизането му със свитата, която го следваше неотлъчно, коментира човек от „кухнята” на клуба. По това време Петър Колев е само на 21 години.

„Направих опит да изчистя една топка и се получи такъв фалц, който няма хващане. 100 пъти да направя опит за нещо подобно, няма да се получи. След гола вече не знаех къде се намирам, припомня си Петър Колев 15 години след събитията.

След изпадането на Локомотив (Горна Оряховица) в „Б“ група Петър Христов продължава да го издържа още няколко месеца. След това се оттегля и продължава с другия бизнес. Любопитното е, че брат му Димитър Манолов за кратко бе президент на местния противник – Етър. А самият Петър Христов миналата година помогна с известна сума на „виолетовите“.

За него казват, че е бил страхотен левскар, държал е цял скай бокс на "Герена" за 12 души с 30 000 лева годишен наем.
ЕКИП НА БЛИЦ